Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny instruks om internflyktninger i Afghanistan

Flyktningene som sendes ut må ha «ressurser eller nettverk».

- GJELDENDE PRAKSIS: Den nye instruksen er en stadfesting av gjeldende praksis, og har ingenting med afghanistan-brevet å gjøre, sier statssekretær i justisdepartementet Jøran kallmyr (Frp).  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- GJELDENDE PRAKSIS: Den nye instruksen er en stadfesting av gjeldende praksis, og har ingenting med afghanistan-brevet å gjøre, sier statssekretær i justisdepartementet Jøran kallmyr (Frp). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnefamilier skal i utgangspunktet bare henvises til internflukt i Afghanistan dersom de har nettverk og ressurser til å etablere seg i området, ifølge en ny instruks fra Justisdepartementet.

Internflyktninger er flyktninger som sendes tilbake til andre deler av landet enn der de kom fra.

- Internflukt betyr at personen ikke kan reise tilbake til det stedet man bodde før man reiste, fordi det er utrygt, men at afghanske myndigheter kan gi beskyttelse andre deler i Afghanistan, sier statssekretær Jøran kallmyr (Frp) i justisdepartementet til Dagbladet.

- Gjeldende praksis FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) anbefaler at man er forsiktige med å sende flyktninger tilbake til internflukt når de ikke har «ressurser eller nettverk».

Dette har ikke skjedd, sier Kallmyr.

- Vi har hatt en gjennomgang av alle saker vi har behandlet, og Utlendingsnemnda (UNE) har opplyst oss om at de ikke har sendt ut noen i strid med dette forslaget til instruks, sier Kallmyr.

- Dette har i realiteten vært praksis hos UNE i noe tid, denne instruksen stadfester bare praksisen, sier Kallmyr.

- Hvordan skal man vurdere om de som sendes ut har tilstrekkelig med «ressurser eller nettverk»?

- Det blir konkrete vurderinger i hver enkelt sak som UDI og UNE må svare for, sier Kallmyr.

Ikke utløst av brevet I instruksen til Utlendingsdirektoratet (UDI) som ble offentliggjort fredag ettermiddag, heter det at UDI må foreta en konkret og individuell vurdering i hver enkelt sak hvor internflukt i Afghanistan kan være relevant.

Instruksen bygger på forslaget som UDI selv fremmet 1. juli i fjor. Da ba direktoratet om en endret praksis for retur av barnefamilier til internflukt i Afghanistan på grunn av en forverret humanitær situasjon. Som et utgangspunkt skulle det bare være rimelig å returnere barnefamilier til internflukt dersom familien har tilstrekkelig nettverk og/eller tilstrekkelige ressurser til å etablere seg i internfluktområdet.

Kallmyr understreker overfor Dagbladet at den nye innstruksen ikke har noe med det mye omtalte Afghanistan-brevet å gjøre.