Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny instruks skal sikre Stortinget

Instruksen skal tydeliggjøre hvem som har ansvaret for å sikre Stortinget.

MANGELFULL I timene etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet ble ikke Stortinget sikret. Ny instruks skal forhindre at det skjer igjen. Foto: /Dagbladet
MANGELFULL I timene etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet ble ikke Stortinget sikret. Ny instruks skal forhindre at det skjer igjen. Foto: /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har vedtatt en ny instruks som skal tydeliggjøre politiets og Forsvarets ansvar for sikring av viktige bygg og anlegg - som Stortinget og Høyesterett - ved bruk av sikringsstyrker fra politiet eller Forsvaret.

Sviktet 22. juli i fjor Som Dagbladet har omtalt tidligere, ble ikke Stortinget sikret i timene etter terroranslaget mot Regjeringskvartalet 22. juli fjor.

Selv om man fryktet nye terrorangrep tok verken PST eller politiet kontakt med Stortingets sikkerhetsavdeling, stortingspresident Dag Terje Andersen  (Ap), presidentskapet eller de parlamentariske lederne for å kartlegge hvor de befant seg.

Stortingets sikkerhetsavdeling måtte derfor gjøre sine vurderinger basert på «informasjon fra egne observatører på gateplan utenfor Stortinget og delvis på informasjon fra mediene», skriver kommisjonen i sin rapport.

Da sikkerhetssjefen ringte politiet og ba dem fjerne en mistenkelig, ulovlig parkert bil i frykt for nye angrep, fikk han til svar operatøren: «Skjer det en eller annen krise, av et eller annet slag, så ring, så skal vi prøve, men akkurat nå sliter vi med mannskapene».

- Klargjør ansvar

Regjeringen vedtok 24. august en ny instruks som skal forhindre at dette skjer igjen:

- Det må til enhver tid, og spesielt i en krisesituasjon, være helt klart hvem som har ansvaret for sikring av hvilke objekter. Denne instruksen vil tydeliggjøre hva som er politiets og hva som er Forsvarets ansvar. Instruksen stiller også krav til koordinering og samarbeid mellom de to etatene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

-Både Forsvaret og politiet vil nå få i oppdrag å gjennomgå hvilke objekter som skal sikres, og av hvem. Etatene må også planlegge og øve på denne sikringen, både selvstendig og sammen, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Det ble allerede før 22. juli 2011 nedsatt en arbeidsgruppe bestående av Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet med etater som har gjennomgått prinsippene for utpeking, klassifisering og sikring av objekter -(eksempelvis bygg, anlegg, installasjoner og områder) -  med sikringsstyrker, opplyser Forsvarsdepartementet. 

- Viktig oppfølging Arbeidet har resultert i en ny instruks som også «blir et viktig ledd i oppfølgingen etter fjorårets terroranslag», skriver Forsvarsdepartementet i pressemeldingen. 

Den innebærer videre at beredskapssystemet og de etatsvise regelverk for politiet og Forsvaret må gjennomgås og ajourføres, heter det videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media