Islamistgruppa IS

Ny IS-leder kalles «Ødeleggeren»

Amir Mohammed al-Mawla skal videreføre en brutal tradisjon. Dette vet vi om den nye lederen av den ytterliggående islamistgruppa IS.

UTLYSER DUSØR: USAs har utlovet 10 millioner dollar for opplysninger som kan føre til at den nye IS-lederen Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla blir funnet. Foto: Rewards for Justice USA / NTB scanpix
UTLYSER DUSØR: USAs har utlovet 10 millioner dollar for opplysninger som kan føre til at den nye IS-lederen Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla blir funnet. Foto: Rewards for Justice USA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi ble drept av amerikanske spesialstyrker i oktober i fjor, kunngjorde islamistgruppa at Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi overtok.

Få om noen hadde hørt om Qurashi og vestlig og irakisk etterretning konkluderte etterhvert med at det var et dekknavn, benyttet av Amir Mohammed Said Abd al-Rahman al-Mawla.

I mars satte USA 44-åringen, som også er kjent som «Hajji Abdallah», på sin liste over ettersøkte terroristledere og utlovet en belønning på 10 millioner dollar, drøyt 90 millioner kroner, for opplysninger som kan føre til at han blir funnet.

Hvor den nye IS-lederen skjuler seg, er imidlertid ukjent, men broren Adel Salbi holder til i Tyrkia der han representerer et turkmensk parti.

Turkmensk bakgrunn

Mawla kommer fra en turkmensk familie og vokste opp i den lille byen Tal Afar, drøyt 60 kilometer vest for Mosul i Irak. Han er angivelig 44 år gammel.

Med sin turkmenske bakgrunn har han skilt han seg ut i IS, der de fleste lederne tidligere har vært arabere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer