Ny jobb

Venstre-leder Guri Melby frykter at en Ap/Sp-regjering og dens samarbeidspartnere vil gjøre at langt mer står på spill i internasjonale spørsmål framover. Nå vil hun til utenrikskomiteen for å følge utviklingen tett.

TIL UTENRIKSKOMITEEN: Guri Melby har valgt å gå inn i utenrikskomiteen på Stortinget i den kommende perioden. Foto: Lise Åserud / NTB
TIL UTENRIKSKOMITEEN: Guri Melby har valgt å gå inn i utenrikskomiteen på Stortinget i den kommende perioden. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Guri Melby blir i den kommende stortingsperioden en del av utenrikskomiteen på Stortinget.

Det forteller hun til Dagbladet.

Årsaken er at hun mener den kommende regjeringen vil gjøre utenrikskomiteen viktigere enn noen gang.

- Dette skyldes sammensetningen av regjeringspartiene og de partiene de vil bli avhengige av for å få flertall i Stortinget. Sp er selv uttalt EU- og EØS-kritiske. Det samme er andre partier på venstresida, hvor i tillegg flere også er kritiske til viktige organisasjoner som NATO, sier Melby til Dagbladet.

Vil følge utviklingen

Tradisjonelt har gjerne Venstres representanter sittet i en fagkomité innenfor felt som står partiets hjerte nær.

Tidligere partileder Trine Skei Grande satt eksempelvis i utdanningskomiteen mellom 2013 og 2017, en komité også Melby selv har vært en del av.

Hun mener imidlertid at internasjonale spørsmål kommer til å bli langt mer tydelige de neste åra, og at mer vil stå på spill her.

- De siste åtte åra har utenrikskomiteen vært stabil og nokså forutsigbar. Nå blir Norges forhold til Europa ganske i det blå, noe som blir forsterket av at vi heller ikke vet hvor mye innflytelse Rødt og SV vil få, sier Melby.

Hun har flere ganger advart mot partier som er skeptiske til samarbeid, og har påpekt at coronakrisa har vist viktigheten av nettopp samarbeid på tvers av landegrenser.

Ikke minst mener hun internasjonalt samarbeid er helt avgjørende for å håndtere klimakrisen med det som venter oss av kutt i utslipp og arbeidet med å skape nye, grønne jobber.

- Sp ønsket ikke at vi skulle inngå forpliktende samarbeid på klima med EU. For et liberalt parti som Venstre er samarbeid svært viktig, ikke minst på klima. Dette er noe det blir viktig for oss å følge med på framover, fortsetter Melby.

ÅPNER OPP: Venstres partileder Guri Melby åpner opp om privatlivet under Dagbladets valgbodsending 2. september 2021. Video: Dagbladet TV / Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Vi må sørge for at når vi kutter utslipp i Norge, må de også gjøre det i Europa og i resten av verden.

Advarte mot Brexit-tilstander

Melby mener også at Venstres landsmøte har gitt et tydeligere mandat til å løfte internasjonale spørsmål høyere enn de tidligere har gjort.

På sikt ønsker partiet også at Norge skal bli et fullverdig medlem av EU.

Nylig advarte Venstre-lederen også mot Brexit-tilstander i Norge som følge av en Ap/ Sp-regjering. Hun mener nemlig de kan sette det norske samarbeidet med Europa på spill.

Også fagbevegelsen har krevd en utredning om EØS-avtalen. Dagbladet kjenner til at Fellesforbundet i sine innspill til regjeringsforhandlingene krever at en ny regjering må gjennomføre en utredning som ser på alternativer til dagens avtale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer