Ny «jordklode» funnet

Likere jorden enn noen annen, bare 15 lysår unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er oppdaget en ny planet - likere enn noen gang utenfor vårt solsystem.

Planeten er av stein, 5,9 ganger jordas masse og har sannsynligvis atmosfære. Oppdagelsen vekker oppsikt blant forskerne, som nå mener det bare er et spørsmål om tid før en planet lik vår egen fanges inn på sensorene.

Den «nye planeten» - som selvfølgelig har vært der siden tidenes morgen - ligger bare 15 lysår unna, og går i bane rundt stjernen Gliese 876. Sistnevnte er en såkalt rød dverg, om lag en tredjedel av vår sols størrelse.

Men selv om planeten er svært lik jorden, og dens sol svært lik vår i forhold, er sjansene små for liv. På grunn av sin bane, bare 3,2 millioner kilometer fra stjernens overflate, tror forskerne at dagtemperaturene på planeten kan være så høye som 2-400 grader celsius. Og selv om det finnes liv på jorden som kan tåle slike temperaturer, er dette dypt under vann. Og vann finnes det neppe på denne planeten på grunn av overflatetemperaturen, forklarer Knut Jørgen Røed Ødegaard fra astrofysisk institutt i Oslo.

Sensasjon

- Er det sant? Har de funnet en planet av stein?, utbryter han da Dagbladet.no ringer.

Etter å ha satt seg inn i oppdagelsen karakteriserer han det som intet mindre enn en sensasjon.

- Vi er nå veldig nære med å finne jordlike planeter der det kan være liv. Ikke bare bakterier, men selv halvavansert liv som planter og trær, sier Ødegaard til Dagbladet.no

Han sier årsaken til at slike planeter til nå ikke er oppdaget, er at de nettopp er ekstremt vanskelig å oppdage.

- Vi har oppdaget 162 planeter utenfor vårt solsystem. bortsett fra denne, dreier deg seg om svært store planeter. Planeter av vår størrelse og nærhet til en sol - hvor det finnes mulighet for liv - er nesten umulig å oppdage fordi de er så knøtt små i forhold til stjernen at de drukner fullstendig i lyset.

Tilfeldig oppdagelse

For å finne planeten har et amerikansk forskningsteam brukt doplermetoden. Svært enkelt innebærer dette at de måler påvirkningen eventuelle planeter har på en stjernes bane. På samme måte som jorden «trekker» på solen i sin bane rundt den, kan forskerne beregne hvor mange planeter som kretser rundt en stjerne, og hvor store de er, ved å se på avvikene stjernen viser i sin ferd gjennom verdensrommet.

På denne måten oppdaget forskerne to kjempestore gassplaneter rundt Gliese 876 i henholdsvis 1998 og 2001 - den ene dobbelt så stor som jupiter, den andre halvparten så stor. Men de fikk ikke alt til å stemme, og etter flere år med finjustering av sensorer og måleinstrumenter - og oppgraderinger av dataprogrammene som finregner dataene, forstod de til slutt at det er en tredje planet - den minste noen sinne oppdaget utenfor vårt solsystem - som går i tett bane rundt stjernen

Enklere metoder

Knut Jørgen Røed Ødegaard sier det bare er snakk om få år før teknologien blir så finjustert på observatoriene at man kan oppdage planeter så små som jorden.

- Vi er veldig nære. Husk at vi aldri har sett noen bilder av disse planetene.

- Det er hovedsakelig tre metoder å finne dem på - denne måten, flere sonder og observatorier ute i verdensrommet, og kanskje den enkleste; Å oppdage dem når de passerer sin sol, slik vi kunne se Venus passere sola nylig.

Ødegaard sier den siste metoden også er den mest spennende, fordi man da vil kunne bruke teleskopenes avanserte filtre til å finne ut hva planeten består av, og hva slags atmosfære den har.

- Den dagen vi ser at en slik planet har vann og oksygen, kan jeg love dere mange førstesideoppslag, sier han.

BEVISENE: Slik ser måleresultatene ut. De beviser at planeten er der. Dagbladet.no har problemer med å tyde dem...
KLODEN: Dette er slik forskerne mener planeten ser ut med det blotte øye.