Ny jordskjelvtrussel på Haiti

Skjelvet i januar kan ha oppstått ved en annen forkastning enn først antatt.

FORTSATT TRUET: Geologer har funnet ut at jordskjelvet på Haiti i januar i år kan ha oppstått ved en annen forkastningssone enn hva de først antok. Dette kan bety at det fortsatt er en stor fare for at Enriquillo-forkastningen forblir seismisk trussel for Haiti. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORTSATT TRUET: Geologer har funnet ut at jordskjelvet på Haiti i januar i år kan ha oppstått ved en annen forkastningssone enn hva de først antok. Dette kan bety at det fortsatt er en stor fare for at Enriquillo-forkastningen forblir seismisk trussel for Haiti. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geologer har studert seismiske data fra jordskjelvet på Haiti 12. januar i år, og mener at Haiti om ikke lenge,igjen kan rammes av et nytt og kraftig jordskjelv, ifølge Time.

Ifølge et nytt studie som er gjennomført av ti anerkjente geologer oppsto ikke hoveddelen av skjelvet på Enriquillo-Plantain-Garden-forkastningen sør for hovedstaden slik man først antok.

Jordskjelvet skal ha oppstått på en hittil ukjent forkastning som ligger parallellt.

«En stor seismisk fare» Opprinnelig mente forskere at jordskjelvet på Haiti oppsto tett ved den nordlige grensen for den karibiske tektoniske plate, som beveger seg cirka. 20 mm i året i forhold til den nordamerikanske platen.

Denne forkastningssonen mente forskerne bygde opp spenningen mellom platene, som førte til det fatale jordskjelvet hvor omkring 230. 000 personer mistet livet. Nå viser det seg at spenningen kan ha blitt utløst fra en annen forkastning.

Myndighetene på Haiti skal ha vært kjent med at forkastningssonen i nærheten utgjorde en «stor seismisk fare» i forkant av skjelvet i januar, men hadde ingen midler eller ressurser til å forbedre bygningsmassene i landet.

Oppdaget ny forkastning Nå frykter forskerne at et lignende skjelv kan skje igjen, fordi de ikke hadde medregnet denne ukjente forkastningssonen.

- Utsiktene for at et lignende jordskjelv vil ramme Haiti igjen, er mye verre enn først antatt, sier geolog Falk Amelung ved University of Miami til Time.com.

Sammen med de ni andre forskerne ble Amelung svært overrasket av satelitt-bildene som ble tatt under jorskjelvet i januar. De har brukt ti måneder på å studere det fatale skjelvet.

Uvanlige bevegelser Blant annet skal forskerne ha blitt overrasket over plateforskyvningsens uvanlige vertikale bevegelser. Ifølge forskerne var bevegelsene uvanlige fordi Enriquillo-Plantain-Garden-forkastningen er en såkalt sidelengsforkastning, som vanligvis viser horisontale bevegelser når den sprekker.

Disse bevegelsene fikk forskerne til å stille spørsmål ved hvordan skjelvet først utartet seg, sier geolog Eric Calais ved Purdue University.

Calais er rådgiver for FNs utviklingsprogram på Haiti, og er hovedforfatteren av studiet som ble publisert i forskningsmagasinet Nature Geoscience i forrige måned.

Léogâne-forkastningen Forskerne stilte spørsmål ved hvorfor det kraftige skjelvet ikke nådde til overflaten til tross for stryken, og hvorfor Enriquillo-forkastningen selv ikke sprakk.

Svaret er altså at en annen forkastning, som ligger i nærheten av  Enriquillo-forkastningen også var involvert i skjelvet.

Den nyoppdagede forkastningen har nå fått navnet Léogâne-forkastningen, oppkalt etter byen Léogâne som ligger vest for Port-au-prince, og hvor skjelvets episenter lå.

Sto for 85 prosent av energien Léogâne-forkastningen ser, ifølge forskerne, ut til å være en blanding av en sidelengsforkastning og en lavvinklet reversforkastning (thrust-fault), noe som forklarer de uvanlige vertikale bevegelsene.

Forskerne mener at den tidligere ukjente forkastningen sto for 85 prosent av jordskjelvets energi.

Dette betyr altså at Enriquillo-forkastningen igjen kan utløse et kraftig jordskjelv, fordi den utløste mye mindre energi enn først antatt ved skjelvet i januar.

Forskerne mener at det ikke er umulig at de vil finne skjulte forkastninger på nordsiden av landet også, og minner om at de ved gjenoppbyggingen av landet bør ta stilling til den seismiske trusselen og bygge sterkere bygninger.