Ny jordskjelvtrussel på Haiti

Skjelvet i januar kan ha oppstått ved en annen forkastning enn først antatt.

FORTSATT TRUET: Geologer har funnet ut at jordskjelvet på Haiti i januar i år kan ha oppstått ved en annen forkastningssone enn hva de først antok. Dette kan bety at det fortsatt er en stor fare for at Enriquillo-forkastningen forblir seismisk trussel for Haiti. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORTSATT TRUET: Geologer har funnet ut at jordskjelvet på Haiti i januar i år kan ha oppstått ved en annen forkastningssone enn hva de først antok. Dette kan bety at det fortsatt er en stor fare for at Enriquillo-forkastningen forblir seismisk trussel for Haiti. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Geologer har studert seismiske data fra jordskjelvet på Haiti 12. januar i år, og mener at Haiti om ikke lenge,igjen kan rammes av et nytt og kraftig jordskjelv, ifølge Time.

Ifølge et nytt studie som er gjennomført av ti anerkjente geologer oppsto ikke hoveddelen av skjelvet på Enriquillo-Plantain-Garden-forkastningen sør for hovedstaden slik man først antok.

Jordskjelvet skal ha oppstått på en hittil ukjent forkastning som ligger parallellt.

«En stor seismisk fare» Opprinnelig mente forskere at jordskjelvet på Haiti oppsto tett ved den nordlige grensen for den karibiske tektoniske plate, som beveger seg cirka. 20 mm i året i forhold til den nordamerikanske platen.

Denne forkastningssonen mente forskerne bygde opp spenningen mellom platene, som førte til det fatale jordskjelvet hvor omkring 230. 000 personer mistet livet. Nå viser det seg at spenningen kan ha blitt utløst fra en annen forkastning.

Myndighetene på Haiti skal ha vært kjent med at forkastningssonen i nærheten utgjorde en «stor seismisk fare» i forkant av skjelvet i januar, men hadde ingen midler eller ressurser til å forbedre bygningsmassene i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer