GÅR SÅ DET SUSER: Ifølge en ny levekårsrangering er Norge det mest sosialt avanserte landet i verden. Når det gjelder høyere utdanning har vi likevel litt å gå på. Foto: Colorbox
GÅR SÅ DET SUSER: Ifølge en ny levekårsrangering er Norge det mest sosialt avanserte landet i verden. Når det gjelder høyere utdanning har vi likevel litt å gå på. Foto: ColorboxVis mer

Ny kåring: Norge er verdens mest sosialt avanserte land

Fersk rangering slår fast at Norge er verdens mest sosialt avanserte land. Men når det gjelder høyere utdanning må vi se oss slått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge topper en global levekårsrangering, utført av Social Progress Imperative.

Kåringen slår fast at Norge er det mest sosialt avanserte landet i verden. På plassene bak følger henholdsvis Sverige, Sveits og Island.

Se hele lista her.

Totalt 133 land har blitt rangert på bakgrunn av hvilke resultater de har å vise til sosialt, økonomisk, samfunnsmessig og relatert til miljø.

- Fremragende resultat Norge får totalt 88.36 av 100 mulige poeng.

- Norges rangering som det mest sosialt avanserte landet i verden, er et fremragende resultat, sier administrerende direktør i Social Progress Imperative, Michael Green ifølge selskapet Deloitte, som er med å sponse initiativet.

- Norge utkonkurrerer USA, Storbritannia, Australia og de nordiske landene på tvers av et bredt spekter av faktorer. Fra personlig frihet til høye nivåer på tilgang til informasjon og kommunikasjonsmidler, er det klart at Norge leverer imponerende sosiale fremskritt til sin befolkning.

Rangeringen er delt inn i 12 kategorier, som inneholder til sammen 52 faktorer.

Norge får blant annet skryt for å gjøre det bra innen «tilgang til informasjon og kommunikasjonsmidler», altså antall mobilabonnementer og personer med tilgang til internett. Norge scorer i tillegg høyt på «personlig sikkerhet» og «helse og velvære». Sistnevnte inkluderer faktorer som levealder og sunnhet.

Dette til tross for at vi har selvmordsrate på 10,4 personer per 100.000. Det gir en 75. plass internasjonalt, noe som er den dårligste plasseringen på faktornivå.

Dårligst på utdanning Kategorien der Norge kommer dårligst ut er høyere utdanning. Der havner vi på 16. plass, og må se oss slått av land som Russland, Ukraina og Sør-Korea.

I kategorien «losji» havner vi på 14. plass, mens vi kommer på 11. plass i «personlige rettigheter».

I bunnen av rankeringen finner vi Den sentralafrikanske republikk. Landet får totalt 31.42 av 100 poeng.

Det er flere land som ikke er med på lista, da det er for lite informasjon om dem tilgjengelig.

Social Progress Imperative mener at brutto nasjonalprodukt i seg selv ikke gir et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere levevilkårene i et land. Rankeringen deres, som går under navnet Social Progress Index (SPI), måler derfor en rekke sosiale indikatorer i tillegg til økonomi.

I fjor havnet Norge på femte plass i samme kåring. Den gang var det New Zealand som stakk av med seieren.