Ny kåring: Norsk rettsstat i verdensklasse

Men på noen felter havner Norge langt bak andre land.

NORSK RETTSSTAT: Selv om Norge kommer høyt på kåringen, er vi bare nummer 11 i lov og orden. Singapore og Hongkong er blant landene som slår oss.
NORSK RETTSSTAT: Selv om Norge kommer høyt på kåringen, er vi bare nummer 11 i lov og orden. Singapore og Hongkong er blant landene som slår oss. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Indeksen som er utarbeidet av The World Justice Project har målt åtte viktige felt som organisasjonen mener er avgjørende for at et land skal kalles en rettsstat: Maktfordeling, fravær av korrupsjon, lov og orden, borgerrettigheter, åpenhet i forvaltningen, effektivitet i å sette lover ut i livet, standarden på sivile domstoler og standarden på straffedomstolene.

Norge befinner seg i det absolutte toppsjiktet på alle disse feltene, sammen med Sverige, Danmark, Finland, Australia, New Zealand, Nederland, Japan og Tyskland, skriver Aftenposten.

Norge er på topp når det gjelder standarden på sivile domstoler, og vi er verdens tredje mest ikke-korrupte land etter Danmark og Sverige. Norge er også nummer tre på listen over land der maktfordelingen er ivaretatt.

Men Norge gjør det dårlig på et annet område: Opprettholdelse av lov og orden. Her havner Norge på ellevte plass av i alt 97 land, bak land som Singapore, Hongkong og Finland.

Innad i Europa er det store forskjeller med de skandinaviske land i toppen og kriserammede land som Hellas og Portugal langt nede på listen. Land i den muslimske verden og i Afrika havner på bunn på indeksen. (©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer