Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny klimaavtale vedtatt: - Norsk olje og gass vil bli verdiløs

Det hevder norsk klimaforkjemper.

RØRT: Det var en dypt rørt Laurant Fabius som kunne fastslå at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten, og at klimaavtalen dermed kunne vedtas. Foto: Reuters / NTB scanpix
RØRT: Det var en dypt rørt Laurant Fabius som kunne fastslå at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten, og at klimaavtalen dermed kunne vedtas. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter to uker med samtaler, presenterte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius det endelige utkastet til en ny klimaavtale i Paris lørdag. Nå er avtalen vedtatt, melder NTB.

Fabuis kunne lørdag kveld fastslå at det ikke lenger var noen som hadde motforestillinger mot avtalen. Dermed banket den franske utenriksministeren igjennom den historiske avtalen. 

- Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, erklærte Fabius idet han klubbet avtalen gjennom.

- Slutten for olje og gass Norske klimaforkjempere sier avtalen vil bety full stans i norsk olje- og gassproduksjon i løpet av kort tid.

- Hvis verden lever opp til avtalen, vil markedet for olje og gass se veldig annerledes ut om få år. Bare de billigste ressursene bli brukt, for forbruket vil bli lavt. Dermed vil norsk olje og gass bli verdiløse, sa Marius Holm, leder i ZERO, til Dagbladet før det var klart at avtalen ble vedtatt.

Bellona-leder Frederic Hauge var også klar på at olje- og gassnæringen i Norge vil kunne slite som følge av klimaavtalen.

- Dersom det endelige utkastet til ny klimaavtale blir stående, betyr det slutten for norsk olje og gass etter 2035, mener Bellona-leder Frederic Hauge ifølge NTB.

FRYKTET VERRE: Marius Holm, leder i Zero, er fornøyd med utkastet til en ny klimaavtale: -  Vi håpet ikke på noe mer, men vi fryktet absolutt verre, sier han. Her poserer han med «miljøbilen» BMW i8. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FRYKTET VERRE: Marius Holm, leder i Zero, er fornøyd med utkastet til en ny klimaavtale: - Vi håpet ikke på noe mer, men vi fryktet absolutt verre, sier han. Her poserer han med «miljøbilen» BMW i8. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Denne avtalen løser ikke klimakrisen, men den sender et svært sterkt signal til Norge og resten av verden om å fjerne utslippene våre helt, så raskt som mulig, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding. 

Den ferske klimaavtalen innebærer at temperaturøkningen skal holde seg «godt under to grader», melder BBC.

- Fryktet verre Franske myndigheter har omtalt teksten som det endelige utkastet og sterkt oppfordret landene til å vedta den. Kina, India, Saudi-Arabia og en gruppe på rundt 130 utviklingsland er fornøyde med den nye klimaavtalen, sier en talskvinne for gruppen, ifølge NTB.

- Vi står alle sammen. Vi er fornøyde med å dra hjem med denne teksten, sier Nozipho Mxakabato-Diseko, en forhandler for Sør-Afrika og talsperson for G77, som består av 134 utviklingsland, til AFP.

Norske klimaforkjempere var i forkant av klimatoppmøtet i Paris forsiktige optimister. Marius Holm i ZERO sier avtalen levde opp til forventningene.

- Vi håpet ikke på noe mer, men vi fryktet absolutt verre. Avtalen har innfridd forventningene. Men det en avtale i seg selv er ikke nok til å drive frem endringer. Det den derimot sørger for, er at vi får en helt ny framdrift i alle verdens lands arbeid mot lavere utslipp, sier Holm til Dagbladet.

Krever eksplosiv utvikling Han mener det kreves umiddelbare tiltak, dersom Norge skal nå målene i avtalen.

- Vi er helt avhengige av en eksplosiv utvikling i teknologimarkedet, uten å skru av lyset i verdensøkonomien. Fornybar energi er konkurransedyktig med fossil energi på mange områder, sier han og legger til:

- Håpet er at utviklingen av for eksempel el-biler kan få det samme tempoet som vi så i mobilrevolusjonen. Forbrukerne tar nye teknologi i bruk utrolig raskt, så lenge produktene er attraktive. Batterier og solcellepanel blir billigere og billigere i takt med etterspørselen fra forbrukerne.

Frederic Hauge går langt i å hylle den norske innsatsen i Paris, men tror klimaministeren vil kunne få en vanskelig jobb med å følge opp avtalen i Norge.

- Sundtoft vil trolig få en tøffere jobb med å overbevise statsråder i Norges regjering enn det hun har hatt med å overbevise klimakolleger som nå er i Paris, sier han til NTB.

 «GAME OVER» Statsminister Erna Solberg (H) og Frederic Hauge (Bellona) under FNs klimakonferanse i Paris 2015. Hauge mener den nye avtalen vil bety slutten for norsk olje og gass etter 2035. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
«GAME OVER» Statsminister Erna Solberg (H) og Frederic Hauge (Bellona) under FNs klimakonferanse i Paris 2015. Hauge mener den nye avtalen vil bety slutten for norsk olje og gass etter 2035. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media