Ny knusende dom for Monsanto og Roundup

Edwin Hardeman fikk Non-Hodgkins lymfom etter å ha sprayet eiendommen sin med ugressmiddelet i 25 år.

SAKSØKES: Flere hundre kreftpasienter har saksøkt Monsanto med krav om erstatning etter bruk av ugressmiddelet Roundup. Foto: AP Photo / Reed Saxon / NTB Scanpix
SAKSØKES: Flere hundre kreftpasienter har saksøkt Monsanto med krav om erstatning etter bruk av ugressmiddelet Roundup. Foto: AP Photo / Reed Saxon / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto, var en viktig faktor da en mann i Sonoma fylke fikk kreft, slår en jury i California fast.

Ifølge juryens kjennelse var Roundup «en betydelig faktor» da 70 år gamle Edwin Hardeman fikk Non-Hodgkins lymfom, en kreftform som kjennetegnes av ukontrollert vekst i lymfevev.

Hardeman sprayet eiendommen sin med Roundup i 25 år og gikk etter at han fikk påvist kreft til sak mot landbruksgiganten Monsanto, som i fjor ble oppkjøpt av den tyske legemiddelgiganten Bayer.

Ifølge juryen i California hersker det ingen rimelig tvil om at glyfosat, den aktive substansen i ugressmiddelet Roundup, var en medvirkende årsak til kreften.

I august i fjor ble en annen amerikaner, den 46 år gamle gartneren DeWayne «Lee» Johnson, tilkjent 2,4 milliarder kroner i erstatning av samme grunn fra Monsanto. Erstatningen ble senere redusert til 655 millioner kroner.

Juryen i San Francisco slo i sin kjennelse fast at Monsantos opptreden var «ondskapsfull», og at selskapets ugressmidler Roundup og RangerPro sterkt hadde bidratt til at Johnson fikk kreft.

Flere hundre andre kreftpasienter har også saksøkt Monsanto med krav om erstatning etter bruk av Roundup, som er verdens mest solgte ugressmiddel og som også selges i Norge.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer