Ny kommunisme-kamp i Rødt

Forrige gang tapte Rødt-leder Bjørnar Moxnes kampen om kommunismebegrepet. Når landsmøtet samles igjen til helga, blir det omkamp.

SYKLER FRAM: Partileder Bjørnar Moxnes og Rødt har god fart på målingene fram mot høstens valg. Denne uka samler Moxnes partiet sitt til det største landsmøtet de noen gang har hatt. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Spørsmålet om kommunismebegrepet skal ha en fortsatt plass i Rødt, blir nok en gang tema på partiets landsmøte.

Motstanderne mener det skaper feil assosiasjoner, mens tilhengerne mener kommunismen som sosialismens endestasjon er akkurat det Rødt står for.

Når nytt prinsipprogram skal vedtas i helga, er dette noe partiet skal ta stilling til.

Dette var tema også i 2014.

Bjørnar Moxnes, som ledet an i den nye generasjonen i Rødt fra 2012, tapte da landsmøtestriden med god margin.

– Jeg synes ikke begrepet kommuniserer så godt hva vi står for. For oss handler det om en positiv visjon om et samfunn uten klasseskiller, men utenfor partiet er jeg usikker på om det oppfattes på samme måte, sa Moxnes den gangen.

Nå svarer han diplomatisk.

- Rødts mål er et klasseløst samfunn. At vi kaller det kommunisme lever jeg fint med. Jeg tror vi klarer å kommunisere hva vi mener med det, så får vi se hva diskusjonen på landsmøtet bringer, sier han til Dagbladet.

Vil beholde kommunismen

I programkomiteen er Ole Marcus Mærøe fra Rødt Tønsberg en av dem som vil beholde begrepet, selv om det av mange forbindes med regimer som Sovjet og Kina.

- Det handler om hva det begrepet egentlig betyr. Slik vi ser det har ingen av disse undertrykkende regimene inneholdt kriteriene for å kunne kalle seg kommunistiske. Det er mange grunner til at det gikk galt i for eksempel regimene i gamle Øst-Europa, mange av grunnene lå i disse landenes historie. Det logiske når en vil fjerne kapitalisme, er å gå inn for kommunisme i stedet. Vi sier tydelig i programmet hva vi legger i det og det er noe annet enn ettpartistater i Øst-Europa.

- Ellers i programmet står det at Rødt ønsker sosialisme, ikke kommunisme?

- Jeg ser ikke at disse to tingene står i motsetning til hverandre, tvert imot mener jeg at kommunismen er målet som sosialismen må utvikle seg mot, sier han.

Begrepet misbrukt

På motsatt ståsted faller Ellen Engelstad, også hun i programkomiteen ned. Engelstad, som også er redaktør i Manifest Tidsskrift, vil stryke den siste setningen i programmet og dermed all henvisning til kommunisme.

- Jeg synes det punkterer resten av programmet og at det er finere uten. Folk må gjerne kalle seg kommunister, men jeg synes ikke partiet behøver å gjøre det fordi begrepet har dratt med seg så mye negative konnotasjoner opp gjennom tidene.

- Mange tenker på regimer som Sovjet og Kina under Mao, er det de konnotasjonene du tenker på?

- Ja. Jeg skjønner at de som ønsker å beholde begrepet mener at det disse regimene sto for var noe annet enn det kommunismen var for Marx. Men når det er blitt misbrukt så mye av slike regimer, mener jeg at det ikke er vits å bruke tid på å vinne det tilbake. Vi skal få med oss så mange som mulig, det er mange nye i Rødt, vi skal være relevante og jeg føler at det begrepet står i veien for oss.

- Er det bare begrepet du reagerer på, eller også selve kommunismen?

- Det er mest konnotasjonene. Og så synes jeg det er for ortodoks marxisme å beskrive utviklingen i stadier, først sosialisme og så kommunisme. Det blir å forutse framtida litt mye, jeg mener det er bedre å være enige i at man ønsker et klasseløst samfunn, så får framtida bringe det den bringer. Men for de fleste er kommunismen et klasseløst samfunn og det er jeg også for, sier hun

Marxs lever videre

I det første utkastet fra programkomiteen var det ingen referanser til Karl Marx, men det førte til protester. I utkastet som nå skal stemmes over er det tilbake.

- Det var ikke så bevisst. Vi tenkte litt at det ikke behøvde å sies direkte, men en del lokallag og også Rød Ungdom ville ha det inn, og det syntes jeg var uproblematisk, sier Engelstad.

«Borgerskap» eller «kapitalistklasse»

Før landsmøtet har det også vært diskusjon om en skal bruke begrepet «borgerskapet» eller «kapitalistklassen» i programmet.

Moxnes sier til Dagbladet at han vil avvente diskusjonen på landsmøtet og ta ordet om han føler for det.

Han forsvarer imidlertid at partiet skal bruke tid på slike diskusjoner.

- Jeg synes det er viktig at vi har en god analyse av samfunnet vi lever i her og nå. At vi klarer å formulere prinsippene i det samfunnet vi ønsker er viktig, og det er i det lyset at det kommer en begrepsdebatt.