Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny Kongo-rettssak kan ødelegge for Moland og French

Hjelpemannen John Mutchalwa frykter for livet om Moland og French blir flyttet til hovedstaden.

UTSATT IGJEN: Overflyttingen av Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland er utsatt igjen. Nå er det en ny rettsak pågang i Kisangani. Denne gangen har enkens advokat Alauwa dratt en av hovedmennene bak erstatningsavtalen for retten. Enkens advokat, François Alauwa har nære relasjoner til guvernøren i Kisangani, og begge føler at de har kommet svært lite gunstig ut av avtalen. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet og Claude Nzunzu/Dagbladet.
UTSATT IGJEN: Overflyttingen av Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland er utsatt igjen. Nå er det en ny rettsak pågang i Kisangani. Denne gangen har enkens advokat Alauwa dratt en av hovedmennene bak erstatningsavtalen for retten. Enkens advokat, François Alauwa har nære relasjoner til guvernøren i Kisangani, og begge føler at de har kommet svært lite gunstig ut av avtalen. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet og Claude Nzunzu/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KISANGANI (Dagbladet): Helt siden Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert i mai 2009 har John Mutchalwa (38) vært involvert i saken deres. Han har jobbet for UD, for Rune Edvartsen og for Moland og French selv.

Det var Mutchalwa som la til rette for  forhandlingene mellom enken, Bibishe Olendjeke, og de to nordmennene.

I september kom de fram til en avtale som gjør at de andre aktørene i saken bare står igjen med smuler i forhold til pengebeløpene de tidligere var forespeilet.

- Jeg føler meg ikke trygg, jeg frykter for mitt eget liv og nå vurderer jeg å rømme fra hjembyen før noe alvorlig skjer, sier Mutchalwa til Dagbladet.

Vil stanse overføringen Avtalen sikrer familien til avdøde Abedi Kasongo to hus i Kisangani. Militærretten dømte Moland og French til å betale rundt 27 millioner kroner til alle ofrene, men i løpet av forhandlinene ble beløpet redusert til rundt 800 000 kroner.

Nå er Mutchalwa selv dratt for retten av enkens advokat, François Alauwa. Advokaten er den drivende kraften i forsøkene på å stanse overføringen av nordmennene og han har lenge vært rasende på avtalen.

-John Mutchalwa har et alvorlig problem i forhold til den kongolesiske staten. Han har utgitt seg for å ha støtte hos president Kabila, men dette er ikke tilfelle, sier Alauwa til Dagbladet.

Da Dagbladet snakket med ham i går var advokaten i hovedstaden Kinshasa for påvirke sentrale myndigheter til å stanse flyttingen av Moland og French.

- Jeg har hatt møter med justisdepartementet i dag, sier han.

Det nye «gisselet» Advokat Alauwa som også er leder for advokatforeningen i Kisangani skal ha svært nære relasjoner til guvernøren i Kisangani, Autsai Asenga.

NY RETTSAK: John Mutchalwa er dratt for retten av enken etter avdøde Abedi Kasongo, Bibishe Olendjekes egen advokat, François Alauwa. Her er han sammen med sine to advokater Alain Wilondja og Lula Saka Raphael utenfor rettsbygningen i Kisangani. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet
NY RETTSAK: John Mutchalwa er dratt for retten av enken etter avdøde Abedi Kasongo, Bibishe Olendjekes egen advokat, François Alauwa. Her er han sammen med sine to advokater Alain Wilondja og Lula Saka Raphael utenfor rettsbygningen i Kisangani. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet Vis mer

- Både Alauwa og guvernøren føler at de har kommet svært dårlig ut av avtalen. De ønsker avtalen ugyldiggjort. Dette handler helt klart om penger, sier Jon Anders Bregård.

Han jobbet som misjonær i Pinsemenighetens Ytremisjon (PYM) i Kisangani da de to nordmennene ble anholdt, og er en nær venn av Mutchalwa, som også er tilknyttet pinsemenigheten i Kisangani.

- De kjører John veldig hardt for tiden, og han er tydelig redd.

Bregård frykter John Mutchalwa blir det nye «gisselet» i saken dersom Moland og French blir overført til Kinshasa.

- Det er vanskelig å spekulere i hva som kan skje, han kan bli fengslet, eller i verste fall drept, sier Bregård.

- De siste krampetrekningene Leder for Troens Bevis, Rune Edvardsen forteller at John Mutchalwa har vært kalt inn for dommeren tre ganger, senest på mandag.

- De ønsker å presse ham, forteller predikanten.
 
Han forteller at Alauwa først prøvde å få hele avtalen underkjent
 
- De mener at John har mottatt masse penger, men det har han ikke, sier Edvardsen.
 
-De har ikke rettet noen henvendelse til oss. De har gått rett på ham. Dette er nok noen siste krampetrekninger i denne saken, sier han.
.
Utleveringsavtale Idag kommer den norske diplomaten Gunvor Alida Endresen tilbake til DR Kongo. Hun skal etter planen ha møter med kongolesiske myndigheter i morgen og lørdag.

- Det er flere grunner til at jeg reiser nå, men når jeg er i Kinshasa følger jeg alltid opp denne saken også, sier hun til Dagbladet.

Både hun og ambassadør Jon Vea har en rekke ganger fått forsikringer om at Moland og French skal overføres til hovedstaden Kinshasa.

Men så langt har ikke løftene blitt fulgt opp.

En overføring av de to dødsdømte nordmennene til hovedstaden Kinshasa ses på som første steg i en utleveringsavtale mellom Norge og DR Kongo.

Nå kan den nye rettsaken mot hjelpemannen John Mutchalwa bety at utleveringsprosessen hales enda lenger ut i tid.

 

HUSET:  Enken etter avdøde Abedi Kasongo foran ett av husene hun og resten av Kasongos familie er tilkjent etter en avtale mellom de to nordmennene og Kasongos pårørende. Foto: Claude Nzunzu
HUSET: Enken etter avdøde Abedi Kasongo foran ett av husene hun og resten av Kasongos familie er tilkjent etter en avtale mellom de to nordmennene og Kasongos pårørende. Foto: Claude Nzunzu Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!