Ny konklusjon på berømt presidentbilde

Ikke en gang den legendariske presidenten Abraham Lincoln kan ha vært på to steder til samme tid.

LEGENDARISK: Dette bildet er tatt 19. november i 1863, på det som i dag er æreskirkegården etter det historiske og blodige slaget ved Gettysburg. President Abraham Lincoln ble i 2007 identifisert på bildet. Nå viser det seg at det var feil mann.
LEGENDARISK: Dette bildet er tatt 19. november i 1863, på det som i dag er æreskirkegården etter det historiske og blodige slaget ved Gettysburg. President Abraham Lincoln ble i 2007 identifisert på bildet. Nå viser det seg at det var feil mann.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abraham Lincoln blir av mange regnet som en av USAs viktigste presidenter. Men ikke engang legendariske Lincoln kan være to steder på en gang.

I 2007 fant amatørhistorikeren John Richter et bilde av det han mente var president Lincoln ridende på en hest i Gettysburg. Bildet var tatt 19. november 1863, på det som i dag er æreskirkegården etter det historiske og blodige slaget ved Gettysburg.

Historikerne jublet Richter konkluderte - etter at han hadde digitalisert bildet - med at det virkelig var presidenten som kom ridende på bildet. Historikerne jublet og funnet ble karakterisert som sensasjonelt. Blant dem som hyllet funnet var forsker Christopher Oakley.

Men nå har den samme Oakley slått fast at bildet likevel ikke viser Abraham Lincoln som kommer ridende for å holde sin berømte tale til soldatene etter slaget under borgerkrigen i USA. Og han får støtte av flere historikere.

Slaget ved Gettysburg i delstaten Pennsylvania blir regnet for å være det avgjørende slaget som førte til at krigen mellom Nord- og Sørstatene snudde og at Nordstatene til slutt vant.

Bildet som amatørhistorikeren John Richter fant i 2007 var bare det andre historiske bildet av presidenten i Gettysburg.

Feil mann Til tross for at historikerne jublet og fastslo at bildet var en sensasjon, fortsatte andre amatørhistorikere å jobbe med bildet.

Forskeren Christopher Oakley, som ifølge avisa USA Today underviser i animasjon ved University of North Carolina i Asheville og tidligere jobbet for Disney og DreamWorkers, kontaktet Library of Congress (Kongressbiblioteket) og fikk - mot 73 dollar i betaling - kjøpt en forbedret digital utgave av bildet.

- Det er de beste 73 dollarene jeg noensinne har brukt, sier Oakley til USA Today.

Etter å ha brukt ny teknologi og studert det berømte historiske bildet, kunne Oakley slå fast at det likevel ikke var Abraham Lincoln som kom ridende på en hest og hilste på militært vis til soldatene.

- Håret var for langt, skjegget var for tett og mannen på hesteryggen hadde militære distinksjoner på skuldrene. Lincoln ville ha kommet i en vanlig frakk. Og han ville ikke hilst til soldatene på den måten. Det var en praksis president Ronald Reagan først innførte 120 år seinere, forteller Oakley til USA Today.

Likevel på bildet Samtidig som Oakley skjønne at det berømte bildet er en historieforfalskning, oppdager han at Lincoln likevel er med på bildet.

Bare noen få meter til høyre for USAs daværende utenriksminister William Seward, der Abraham Lincoln ble identifisert i 2007, finner Oakley Lincoln. Bildet skal angivelig  være tatt av den emigrerte skotten Alexander Gardner  

Oakley har også avdekket at det ikke kan ha vært den berømte fotografen Gardner som tok bildet, fordi Gardner selv er med på bildet.

RICHTERS LINCOLN: I 2007 oppdaget John Richter et bilde av det han mente var president Abraham Lincoln ridende på en hest i Gettysburg.
RICHTERS LINCOLN: I 2007 oppdaget John Richter et bilde av det han mente var president Abraham Lincoln ridende på en hest i Gettysburg. Vis mer

Fotografen som aldri har fått æren for det historiske bildet han tok for 150 år siden, er trolig Gardners assistent.

Hvem er så mannen historikerne i seks år har gått rundt og trodd var selveste Abraham Lincoln? Etter all sannsynlighet en lokal offiser på hesteryggen med skjegg og en liknende hatt slik Abraham Lincoln brukte.

- Gir ny nærhet - Alle som er interessert i denne historiske dagen for USA og presidenten fortjener å ta en titt på bildet og de opplysningene, sier redaktør TA Frail i det historiske magasinet «Smithsonian».

Frail mener de nye opplysningene om det historiske bildet ikke endrer hans eller andre historikeres forståelse av hva som skjedd ved Gettysburg, men tror at det kan endre historikernes følelse av nærhet.

«Smithsonian» publiserer en versjon av det omstridte bildet i oktoberutgaven.

Historisk tale Og den 19. november markeres 150 års jubileet for Abraham Lincolns historiske tale i Gettysburg.
Talen blir regnet som Lincolns mest kjente tale. Han skrev den kvelden før, mens hans sønn var dødssyk. Talen varte i bare to minutter og inneholdt ikke mer enn 270 ord.

Slaget ved Gettysburg regnes som et av de blodigste under den amerikanske borgerkrigen, og regnes som vendepunktet i krigen, fordi styrkene til Sørstatene ble slått tilbake.

Tapet til Unionen (Nordstatene) var stort og 3.155 soldater ble drept. Konføderasjonen (Sørstatene) hadde enda større tapstall.
Historikerne mener 4.707 døde, 12.693 ble såret og 5.830 soldater er regnet som savnet fra Sørstatene etter slaget.

OAKLEYS LINCOLN: Etter å ha tatt en nærmere kikk på bildet, har Christopher Oakley nå oppdaget at Richter tok feil, men at Lincoln likevel er med på bildet, bare noen få meter til høyre for der presidenten ble identifisert i 2007.
OAKLEYS LINCOLN: Etter å ha tatt en nærmere kikk på bildet, har Christopher Oakley nå oppdaget at Richter tok feil, men at Lincoln likevel er med på bildet, bare noen få meter til høyre for der presidenten ble identifisert i 2007. Vis mer