Ny kontakt med Ap om budsjettet

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet har tatt ny kontakt om budsjettet. Partene gikk fra hverandre torsdag, og avstanden ble da beskrevet som svært stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er kontakt, og vi vil gi beskjed hvis vi har noe å meddele, sier regjeringspartienes forhandlingsleder Jan Tore Sanner knapt. Foreløpig ser det ut til partene sitter og regner på hver sin kant, men at de snakker sammen underveis og tester reaksjonene på ulike utspill.

Det er ventet at de møtes til forhandlinger på finanskomiteens møterom senere fredag. Kilder fra begge leire sier at det trolig blir klart i løpet av fredag om det lar seg gjøre å komme til enighet om et forlik.

Arbeiderpartiet krever i utgangspunktet omdisponering av 10,5 milliarder kroner, men vil trolig kunne godta rundt det halve. Foreløpig har regjeringspartiene ikke tilbudt mer enn et par milliarder, i tillegg til å legge forslaget om økt bruk av midlertidige ansettelser på is.

Fremskrittspartiet brøt med regjeringspartiene tidligere i uken, etter bare én dags forhandlinger, og hvis det nå blir brudd med Ap, vil Sanner høyst sannsynlig invitere SV til en rituell runde.

Lite tyder på at det sporet vil føre fram, og da vil finanskomiteen etter alle solemerker avgi en innstilling som ikke gir flertall for noe budsjettalternativ. Alle partier holder på sine respektive forslag, men signaliserer ikke såkalt subsidiær støtte.

Avgivelsen skal formelt skje 20. november, etterfulgt av finansdebatt i plenum 26. november. I de mellomliggende dagene er det fullt mulig å forhandle videre. Men dersom det heller ikke da blir en avklaring, ligger det an til at statsminister Kjell Magne Bondevik stiller kabinettsspørsmål underveis i debatten for å presse fram støtte fra Frp.

(NTB)