Ny kontrakt med samfunnet!

I debatten om ungdomsvolden er det lansert tiltak overfor de unge, som senking av den kriminelle lavalder, ungdomsfengsel, ungdomsdomstol, osv. Dette er tiltak som har det til felles at de i praksis aldri har dokumentert noen positiv effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når det gjelder utforming av strakstiltak, viser de fleste innlegg stor enighet om at tidsrommet mellom kriminell handling og tiltak må være minimal slik at de unge opplever en umiddelbar konsekvens av sine negative handlinger. Videre er det enighet om at forebyggende tiltak er nødvendig. Dette vet vi har virkning, men politikere og fagfolk kan ikke enes om prislappen.

I filmen «Schpaaa» har Erik Poppe og hans film- og skuespillerstab på en svært realistisk og unik måte klart å fremstille ungdomsgruppen det gjelder. Filmen beskriver noe som har manglet i debatten, nemlig at ungdommene ikke er en homogen gruppe, men en samling av tragiske enkeltskjebner som hjelpeapparat, skole og foreldre har mistet av syne for lenge siden. I stedet har gjengen blitt arena for samhold, tilhørighet, og en kompensasjon for en manglende integrering i samfunnet. Filmen viser en ungdomsgruppe som også har ressurser, normer og kompetanse, men disse egenskapene fusjoneres i en negativ spiral. Dette er kanskje nettopp den viktigste nøkkelen vi har til å hjelpe denne gruppen, nemlig at ungdommene besitter den beste kompetanse om seg selv og sin situasjon, og at de ønsker å bruke sin innsikt konstruktivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer