NY HØRING: Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og  utenriksminister Børge Brende vil bli kalt inn til ny høring om Forsvarets skandalesalg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY HØRING: Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende vil bli kalt inn til ny høring om Forsvarets skandalesalg. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Ny kontrollhøring om Forsvarets skandalesalg

Ine Eriksen Søreide og Børge Brende må forklare seg på nytt etter Dagbladets avsløringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil kalle inn til ny kontrollhøring om Forsvarets skandalesalg etter nye avsløringer i saken.

Det opplyser komiteens saksordfører Helge Thorheim (Frp) til Dagbladet.

- Vi lå på grensen mellom å kalle inn til ny høring eller gjøre oss ferdige med saken. Men etter Dagbladets nye avsløringer i saken er konklusjonen at det blir en ny runde med høring, sier Thorheim.

Saksordføreren viser til Dagbladets oppslag forrige helg, med avsløringer om at det ble skrevet flere salgsmeldinger på kystvaktskipet KV «Titran» da dette havnet hos et paramilitært sikkerhetsselskap i Nigeria våren 2014.

Videre har Dagbladet hatt flere avsløringer knyttet til hvordan en stor mengde militære lastebiler er blitt eksportert fra Norge til skrekkregimet i Eritrea, stikk i strid med FNs strenge våpenembargo mot landet. Dette blir også et tema under den nye høringen.

Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende vil bli innkalt, sammen med flere personer i Forsvarsledelsen og UD. Det samme vil ledelsen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Det er under to måneder siden den forrige høringen i saken, 30. april. Dette var en av de største kontrollhøringene i Stortingets historie, med seks tidligere og nåværende ministre samt tre forsvarssjefer, tolldirektøren og en rekke ledende embedsmenn til stede.

Kontrollkomiteen hadde håpet på at denne høringen skulle være nok. Men med stadig nye avsløringer, har komiteen kommet frem til at saken ikke er belyst godt nok for Stortinget.

Thorheim legger til at komiteen også er lite fornøyd med uklarheter som har oppstått knyttet til besøk på marinebasen Haakonsvern i Bergen i forbindelse med båtsalgene. Dette har vært et brennhett tema etter at Dagbladet kunne avsløre hvordan representanter for den nigerianske regjeringen og flåtesjefen til den nigerianske krigsherren Tompolo gjestet Haakonsvern for å kjøpe krigsskip.

Derfor vil trolig også ledelsen ved Haakonsvern bli bedt om å stille til kontrollhøringen.

IKKE FORNØYD: Helge Thorheim (Frp) (t.h.) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) (t.v.) under en kontrollhøringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Helge Thorheim (Frp) (t.h.) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) (t.v.) under en kontrollhøringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

I tillegg vil trolig tidligere forsvarsminister Grete Faremo (Ap) bli innkalt, ettersom hun meldte forfall til den forrige høringen som ble avholdt 30. april.

- 17. september vil kontrollkomiteen samles til et saksforberedende møte om dette, og deretter kalle inn til ny høring, sier Thorheim.