Ny korrupsjonsalarm i Statoil

Det skal være mistanke i Statoil om korrupsjon og manglende oppgjør for salg av en eierandel i en stor oljeblokk i Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Statoil har engasjert revisjonsfirmaet Ernst & Young for å granske pengeflyten fra selskapet i Nigeria.

20. april 1998 skrev Statoil og BP en kontrakt med det nigerianske oljeselskapet Allied Energy om salg av en andel på til sammen 40 prosent av oljeblokka 210, kalt Oyo-1.

Statoil var den gangen i allianse med det britiske oljeselskapet BP.

Statoil og BP innledet sitt samarbeid i 1992. Fra 1993 ble Statoil teknisk operatør sammen med Allied Energy på blokk 210 utenfor Nigeria. I 1995 ble det gjort funn av olje i feltet.

Statoils og BPs stedlige representanter i Lagos skal en rekke ganger ha fått beskjed om å sende betydelige pengebeløp til en konto i skatteparadiset Caymanøyene, disponert av Allied Energy.

- Betydelig underpris

I 1998 ble Statoils og BPs andeler på til sammen 40 prosent (20 prosent på hver) overført til Allied Energy, men det synes å være helt uklart om selskapene noen gang fikk oppgjør for disse rettighetene.

Etter det Dagbladet erfarer, skal den avtalte salgsprisen for BPs andel på 20 prosent ha vært på 15 millioner dollar. Det er grunn til å regne med at Statoils pris var identisk.

Oljeeksperter Dagbladet har vært i kontakt med, mener denne blokka må ha blitt solgt til en betydelig underpris, etter at Statoil og BP hadde brukt flere hundre millioner kroner til seismiske undersøkelser, boring og administrasjon fram til 20. april 1998.

Tidligere konsernsjef Olav Fjell uttalte til Dagbladet 11. september 2000 at Statoil fram til da hadde brukt om lag 1,5 milliarder kroner til investeringer i Nigeria. En vesentlig andel av dette beløpet har gått til blokk 210.

Dagbladet har flere ganger tidligere spurt ledelsen i Statoil om hva som ble betalt for selskapets andel i blokk 210 i Nigeria, men har aldri fått annet svar enn at beløpet ikke var stort.

- Ikke kommersielt

Informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil bekrefter at de har engasjert revisjonsfirmaet Ernst & Young til å gjennomgå salget av blokk 210 i Nigeria.

- Bakgrunnen for at vi har engasjert Ernst & Young, er at det var et ønske om en revisjon av salget i denne blokka. Det arbeidet pågår, sier Nielsen.

Han legger til at Statoil og BP i fellesskap betalte en del penger til Allied Energy for i første omgang å kjøpe sine andeler.

- Etter å ha gjort funn i blokka i 1995 ble det av BP og Statoil vurdert som ikke kommersielt interessant å bygge ut feltet. Derfor valgte selskapene å selge ut igjen sine andeler. Salgssummen var ikke høy, men jeg har ikke noe beløp å informere om, sier Nielsen.

Kai Nielsen sier at alliansen Statoil og BP hadde en avtale med Allied Energy om å betale et årlig beløp på to millioner dollar for å dekke det nigerianske oljeselskapets kontorkostnader.

- Jeg vet ikke hvor pengene ble sendt, men det må ikke nødvendigvis være noe problem om pengene ble overført til Caymanøyene dersom mottakeren av pengene var et kjent selskap, sier informasjonssjef Kai Nielsen.

Hvitvasket milliarder

På 1990-tallet satt en nigerianer i styret for Statoil Nigeria Ltd. i Lagos. Han gikk under navnet dr. Abebe og antas å være en mann med nær tilknytning til daværende president Sani Abacha. Etter presidentens død 8. juni 1998 er det kommet fram at Abacha og hans familie skal ha hvitvasket nesten 30 milliarder kroner i sin regjeringstid, noe som er omtalt i Alternatives economiques, oktober 2000.

Det vil nå være naturlig at de eksterne granskerne undersøker om det ble gjort krav på penger fra Allied Energy eller gjennom dr. Abebe. Om det ble overført penger til en konto i skatteparadiset Caymanøyene på midten av 1990-tallet, og hvor store disse beløpene i så fall var.

Pengene kan ha vært bestikkelser som ble betalt for at Statoil og BP-alliansen skulle oppnå gode posisjoner på andre blokker utenfor Nigeria.

Et annet sentralt spørsmål som den nåværende administrasjonen i Statoil vil finne svar på, er om selskapet noen gang har fått betalt for salget av rettighetene i den samme oljeblokka.

Hvis svaret på det er nei, kan også det ha vært del av korrupsjon, eller enda verre: Det kan være et betydelig bedrageri, gjennomført på samme måte i Statoil og BP.

- Store mengder olje

Allied Energy, som nå eier 100 prosent av blokk 210, har kontoradresse på Caymanøyene.

Allied Energy er eid av selskapet CAMAC Holdings med hovedkontor i Houston. Aksjene tilhører i hovedsak en nigeriansk familie og blir ledet av konsernsjef Kase Lukman Lawal fra denne familien. Han har tidligere uttalt til Dagbladet at det finnes store mengder olje i blokk 210 utenfor Nigeria.

ØVERSTE ANSVARLIGE: Det var Harald Norvik som var konsernsjef og øverste ansvarlige for Statoils virksomhet i Nigeria på 1990-tallet. Her er Norvik på vei hjem til Nesodden med M/S Prinsen i april 1999. Styret i Statoil måtte gå av etter budsjettsprekk på 17 milliarder på Åsgard-prosjektet. Statoilsjefen stilte sin plass til disposisjon som en følge av dette.
<B>FÅR JOBBEN: Ny styreformann i Statoil, Jannik Lindbæk, har fått en ny mulig korrupsjonsskandale i fanget.