Ny kost feier som før

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går avsluttet George Mitchell sitt fem dager lange besøk i Midtøsten som president Barack Obamas spesialutsending. Det meste var ved det gamle,

og lite tyder dessverre på at USAs nye president vil stake ut en ny kurs i Midtøsten.

Mitchell var i Egypt, Israel, på Vestbredden,

i Jordan og Saudi-Arabia, den vanlige amerikanske reiseruta i Midtøsten. Å snakke med islamistene i Hamas på Gazastripen var selvfølgelig ikke aktuelt. Det var også interessant å merke seg Mitchells krav. Smuglingen av våpen til Hamas fra Egypt må ta slutt, den skjøre våpenhvilen må konsolideres, og Israel må åpne grensene til Gaza for at de 1,5 millioner palestinerne der skal få nødhjelp, medisiner, mat og nødvendig utstyr til gjenoppbyggingen etter

Israels 22 dager lange luft- og bakkekrig.

Nå sa ikke Mitchell noe om hvilken av partene som skulle ta det første skritt, og dermed er man like langt. Men den erfarne amerikanske spesialutsendingen skal ha fortalt israelerne at han følger den politikken president George W. Bush la fram for dem i 2004. Det lover godt – i hvert fall for Israel.

Et lite glimt av håp kunne vi imidlertid spore rett før helgen da Tony Blair, den såkalte Midtøstenkvartettens utsending, slo fast at Hamas må trekkes inn i Midtøsten-forhandlingene. Kvartetten som består av USA, EU, FN og Russland, har hatt som politikk å boikotte Hamas.

Trolig kommer ikke Blair med et slikt utspill uten klarering fra dem han representerer. Leser man nøye det han sier, ser man også at han setter klare krav, blant annet til at man bare skal snakke med «mode-rate elementer» innefor Hamas. Men uansett er dette etter vår mening et skritt i riktig retning.

Hamas må på en eller annen måte inn i fredsprosessen, uten at det nødvendigivis betyr en anerkjennelse av islamistregimet som styrer Gaza. Det er her George Mitchells største utfordning ligger – i hvert fall i øyeblikket.