Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny kraftstrid i Saltfjellet

MELFJORD (Dagbladet): I 16 år har Thea Dreyer (72) og sønnen Finn (34) hatt hytte ved vakre Storfossen ved Svartisen. Nå kjemper de mot en kraftutbygging, som vil tørrlegge fossen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter manges mening vil planen ødelegge de siste urørte dalførene inn mot Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Det brygger altså opp til ny kraftkamp i Saltfjellet: Statkraft har nemlig tatt fram sine gamle tillatelser til å bygge vannkraftanlegg i Beiarn, Bjøllånes og Melfjord, ti år etter at planene ble lagt på is.

Dermed blåses det nytt liv i Folkeaksjonen Spar Saltfjellet.

Ødelagt fiske

- Vi vil gjøre alt vi kan for å hindre utbyggingen, og vi har godt håp om å vinne fram, sier leder i interimstyret for folkeaksjonen, Gaute Dahl.
Aksjonistene mener en utbygging vil redusere verdien av vernet av nasjonalparken, og at tilgjengeligheten til uberørt natur blir dårligere.

De mener også at en vassdragsregulering vil få konkrete konsekvenser for naturmiljøet på en rekke områder: Fisket blir ødelagt i flere vann og elver, klima og vekstforhold for barskogen endres, produktiviteten i havet reduseres, severdigheter ødelegges.

Engstelige

- Det er vel ikke så rart vi er engstelige. Vi har jo sett hvordan terrenget er blitt ødelagt i andre områder med kraftutbygging, sier Thea Dreyer.
Blir det noe av Melfjord-utbyggingen, regner de med å kunne se den 27 meter høye demningen fra hytta. Fossen blir borte, og trolig kommer også en anleggsvei i nærheten.

- Naturen her er ikke så lett tilgjengelig, men nettopp derfor gir den oss mulighet til å oppleve skikkelig villmark. Det vil være en tragedie å ødelegge et slikt område, sier Finn Dreyer.

Han smiler og sier han får ta med sin 72-årige mor og 3= år gamle sønn for å danne lenkegjeng, hvis det går så langt at gravemaskinene kommer.
- Ja, og de tre hundene dine, så skulle det vel greie seg, sier 72-årige Thea Dreyer.

Kampklare

De er mange som er kampklare, skal vi tro Gaute Dahl i Folkeaksjonen Spar Saltfjellet, men de håper i det lengste at sivil ulydighet ikke blir nødvendig.

- Rana-området er blitt spesielt mye utbygd. Hvis det blir noe av denne utbyggingen, står vi bare igjen med et eneste dalføre som ikke er neddemt.

- Vi må da snart ha ofret nok natur for å forsyne resten av landet med strøm, sier Dahl.
Prosjektleder Bård Aspen i Statkraft sier de holder på med planendringssøknader for utbyggingen i Saltfjellet, for både å bedre lønnsomheten og redusere miljøinngrepene noe.
Han sier det ennå vil gå minst ett år før de kan starte anleggsarbeidet, men motstanderne av utbyggingen føler seg ikke så sikker på dette. De frykter arbeidet kan begynne når som helst, og jobber derfor for å samle troppene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!