Ny kreftstudie: Alle ble kreftfrie

- Oppsiktsvekkende forskning, sier norsk onkolog.

ENDETARMSKREFT: De tolv deltakere i studien ble kreftfrie etter immunterapi. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
ENDETARMSKREFT: De tolv deltakere i studien ble kreftfrie etter immunterapi. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved New Yorks kreftsenter Memorial Sloan Kettering hevder å ha kurert tolv kreftpasienter med immunterapi.

Studiet ble publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicine 5. juni.

Tolv personer med endetarmskreft, også kalt kolorektal kreft, ble gitt Jemperli (dostarlimab).

Jemperli er et monoklonalt antistoff som bukes som godkjent behandling av livmorkreft i Storbritannia.

«På tidspunktet for denne rapporten hadde ingen pasienter mottatt kjemoradioterapi eller gjennomgått kirurgi, og ingen tilfeller av progresjon eller tilbakefall var rapportert under oppfølging», skriver forskerne i studien.

Kreftsvulstene forsvant

Alle de tolv personene med endetarmskreft tok dostarlimab i seks måneder. Ett år etter at forsøket ble avsluttet var ikke leger lenger i stand til å finne tegn på kreft hos samtlige - selv etter både fysiske undersøkelser, endoskopi og skanninger.

«Totalt tolv pasienter har fullført behandling med dostarlimab og har gjennomgått minst seks måneders oppfølging. Alle de tolv pasientene hadde en klinisk fullstendig respons, uten tegn på tumor på magnetisk resonansavbildning (MR), 18F-fluorodeoksyglukose-positron-emisjonstomografi (PET), endoskopisk evaluering, digital rektal undersøkelse eller biopsi», heter det i studien.

Gir optimisme

I en lederartikkel publisert i det medisinske tidsskriftet, skrevet av lege Hanna K. Sanford ved University of North Carolina Lineberger Comprehensiv kreftsenter, omtaler hun studien som «liten, men overbevisende».

Hun skriver at resultatene gir stor grunn til optimisme, men at en slik behandling ikke kan erstatte vår nåværende kurative behandlingstilnærming.

Sandford påpeker at påfølgende studier bør ta sikte på «heterogenitet i alder, sameksisterende tilstander og tumormasse».

«Til tross for disse usikkerhetene, har forskerne og pasientene som ble enige om å gi avkall på standardbehandling for en lovende, men ukjent framtid med immunterapi, gitt det som kan være et tidlig glimt av et revolusjonerende behandlingsskifte», skriver hun avslutningsvis.

PROSTATAKREFT: Da Tor Heimdal var i begynnelsen av 40-åra, fikk han smerter i underlivet. Sju år senere fikk han påvist prostatakreft. Nå lurer han på om kreften kunne vært påvist tidligere. Vis mer

- Absolutt oppsiktsvekkende

Jørgen Smeby, onkolog og spesialist i kolorektal kreft ved Oslo universitetssykehus, er godt kjent med den ovennevnte studien.

Til Dagbladet sier han at resultatene uten tvil er oppsiktsvekkende.

- Dette er en liten studie med kort oppfølgingstid, men det er ikke tvil om at resultatene er oppsiktsvekkende. Dette gjelder en liten undergruppe av pasienter med endetarmskreft, påpeker Smeby.

Han forklarer at fem til ti prosent av alle med påvist endetarmskreft kan være aktuelle for en slik immunterapibehandling. Denne undergruppen har noe som kalles mismatch repair deficiency (dMMR).

- Pasientene som er med i studien har spesielle molekylære egenskaper i svulstene (dMMR) som gjør at immunterapi er effektivt. Enkelte av disse har arvelige betinget kreft og er da gjerne yngre enn gjennomsnittet for endetarmskreft, forklarer han.

Kan unngå bivirkninger

Smeby forteller at dagens standardbehandling i Norge og internasjonalt er strålebehandling og kjemoterapi - som regel etterfulgt av operasjon.

- Dagens behandling er assosiert med seinbivirkninger relatert til tarm-, blære og seksualfunksjon og fertilitet, sier Smeby, og fortsetter:

- Med den type behandling, som studien viser til, kan potensielt unngå disse bivirkningene og likevel oppnå svært god effekt på kreftsykdommen.

I den amerikanske studien har forskerne brukt medisinen Jemperli. Denne er ikke godkjent for bruk ved tarmkreft i Norge, men Smeby sier at det likevel finnes immunterapi her til lands som man antar vil gi en liknende effekt.

- Håper du en slik behandling av endetarmskreft kan praktiseres i Norge?

- Ja, det håper jeg blir mulig på sikt. Men som presisert av forfatterne bak studien bør behandlingsstrategien undersøkes i større studier og med lenger oppfølgingstid. Men, basert på denne studien, og andre likende studier, så viser behandlingen en eksepsjonelt god effekt på denne typen endetarmskreft.

Ifølge Kreftregisteret er Norge et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft.

4494 kvinner og menn fikk påvist kreftformen i 2020. Av disse var 1617 kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer