Ny Kripos-ransaking i militærleir

Forsvarets IT-hovedkvarter på Kolsås ransaket av politiets etterforskere i sju timer.

OMFATTENDE RANSAKING: I dette gule bygget i militærleiren på Kolsås gikk Kripos fredag til aksjon for å sikre spor i Forsvarets IT-divisjon. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
OMFATTENDE RANSAKING: I dette gule bygget i militærleiren på Kolsås gikk Kripos fredag til aksjon for å sikre spor i Forsvarets IT-divisjon. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Har du informasjon om Forsvarets sikkerhetstjenste? Ta kontakt direkte med journalist på telefon 412 15 090 eller epost hkl@dagbladet.no, eller på telefon 24 00 00 00 / epost 2400@dagbladet.no. Dagbladet garanterer sine kilder anonymitet.

(Dagbladet.no): To dager etter at Kripos gikk til aksjon i Jørstadmoen leir på Lillehammer, gjennomførte flere taktiske etterforskere og Kripos' eksperter på datakriminalitet i 09-tida i går en ny ransaking. Det får Dagbladet bekreftet fra Forsvaret og Kripos.

Også denne gang skjedde aksjonen med ryggdekning i en kjennelse fra Oslo tingrett, som har konstatert at det er skjellig grunn til mistanke om at Forsvaret har begått lovbrudd.

Ransakingen er ledd i den omfattende etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST), som 2. juni ble siktet for datainnbrudd. Den påstått ulovlige overvåkningen er knyttet til både kongefamilien og departementene.

Hemmelig etterforskning
Flere etterforskere fra datakrimavdelingen og taktisk avdeling i Kripos troppet fredag opp sammen med en politiadvokat i Forsvarets leir på Kolsås. Der krevde de adgang til lokalene til IKT-divisjonen i Forsvarets logistikkorganisasjonen (FLO/IKT), som er samlet i en massiv, langstrakt gul bygning i militærleiren.

Etter det Dagbladet erfarer jobbet Kripos-teamet sammenhengde på stedet i nærmere sju timer, og etterforskerne mener at det meste av interessante opplysninger
som kan innhentes fysisk i denne avdelingen i Forsvaret nå er sikret.

Politiadvokat Håvard Kampen i Kripos, som leder etterforskningen, vil ikke gå inn på om det ble gjort beslag på Kolsås eller hvilke spor det var politifolkene ville sikre. Det er heller ikke kjent hvilke nye opplysninger som har dukket opp i etterforskningen de siste tre dagene som gjorde at Kripos valgte å gå til aksjon igjen.

- Det eneste jeg kan bekrefte er at det er gjennomført ransakinger på Jørstadmoen og Kolsås. Mer informasjon går vi ikke ut med, av flere årsaker, sier Kampen til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår kan aksjonen på Kolsås ha sammenheng med at FLO/IKT drifter Forsvarets sikre datanett, der også trafikken fra departementene og Kongehuset er innom, og dermed har tekniske opplysninger om systemet som står helt sentralt i overvåkningsskandalen.

Forsvaret bekrefter at ransakingen på Kolsås fant sted, men vil ikke gi ytterligere opplysninger.

- Vi ønsker ikke å kommentere dette, sier major Christian Øverli, pressetalsmann for Forsvarssjefen, til Dagbladet.

Ransaking i 13 timer
Kripos-ransakingen var svært omfattende i begge militærleirene.

Selve etterforskningen har pågått i lang tid, men det var først klokka 09 på onsdag at Kripos ga seg til kjenne. Da ankom sju taktiske og tekniske etterforskere  ledet av politiadvokat Håvard Kampen uanmeldt på Jørstadmoen.

Der presenterte de papirene som viste at politfolkene hadde rettslig kjennelse på å få umiddelbar adgang til de aktuelle lokalene disponert av Forsvarets sikkerhetstjeneste. Etterforskningsteamet ble værende i hele 13 timer, for å innhente mest mulig informasjon i én operasjon.

- Erfaringen så langt er at samarbeidet med Forsvaret har gått knirkefritt. Det på tross av at det åpenbart er en kinkig situasjon for dem når vi dukker opp uventet i en militærleir, sier politiadvokat Håvard Kampen i Kripos til Dagbladet.

FOST er siktet etter straffelovens paragraf 145, 2. ledd, som har følgende ordlyd.

«Den som uberettiget skaffer seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler.» (...) «straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.»

Parallellt med politietterforskningen pågår en helhetlig gjennomgang av FOST i det stortingsoppnevnte EOS-utvalget, som er bekymret for flere sider av tjenesten.

Dagbladet har tidligere skrevet at enkelte i det norske etterretningsmiljøet bruker ord som «useriøs» om FOST og betegner noen av FOSTs medarbeidere som «cowboyer» som angivelig har oppsiktsvekkende fritt spillerom.

VG skrev i dag at Nasjonal sikkerhetsmyndighet i fjor slo alarm om at FOST angivelig hadde anskaffet avansert utstyr som kan brukes til å avlytte telefonsamtaler i et visst geografisk område. FOST har ikke hjemmel til å utføre slik avlytting.

Samtidig som det offentlige bråket rundt FOST startet i vår, har en intern arbeidsgruppe i Forsvarsdepartementet utarbeidet en rapport om uklarhetene i grensen mellom FOSTs arbeidsområde og det PST, E-tjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet foretar seg, men rapporten er hemmeligstemplet.

Dagbladet ønsker å komme i kontakt med tidligere eller nåværende ansatte i FOST som kan nyansere bildet av tjenesten. Bruk kontaktfeltet nedenfor eller send epost direkte til journalist.