Ny krisemåling for Erna

Høyre sliter.

DYSTERT: Statsminister Erna Solberg og Høyre sliter på meningsmålingene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DYSTERT: Statsminister Erna Solberg og Høyre sliter på meningsmålingene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Til høsten er det lokalvalg og Høyre kan gjøre et av de beste valgene siden krigen. Nå skal vi stå på for å vise fram de gode resultatene og kandidatene vi har over hele landet, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet, på spørsmål om bunnmålinga. I februar i år kunne Dagbladet melde at 68 000 velgere hadde vendt Erna Solberg og Høyre ryggen da partibarometeret viste en oppslutning på bare 21,5 prosent.

Nå i juni er oppslutningen igjen dukket ned til 21,4 prosent.

Det er ny bunnmåling for Høyre, som gjør sin dårligste måling på hele fem år.

Høyre ned, Frp opp Frp går imidlertid fram 1,5 prosentpoeng, til 14,3.

- Det er alltid hyggelig med gode meningsmålinger. Dersom dette er et uttrykk for at velgerne er enige med Frp om å heller hjelpe i nærområdene framfor å hente 8000 syriske flyktninger til Norge, tar jeg det til orientering, sier partileder Siv Jensen til Dagbladet.

Undersøkelsen er utført i forrige uke, like etter Høyre sammen med opposisjonspartiene, Venstre og KrF gikk med på å ta inn 8000 kvoteflyktninger fra Syria. Frp trakk seg fra forhandlingene.

- Det er ingen tvil om at Frp ikke ønsket dette. Men alternativet til at Høyre gikk videre i forhandlingene hadde vært at vi hadde måttet ta imot 10 000 over to år, eller gå av som regjering, sa statsminister Erna Solberg til NTB etter forhandlingene.
Tapte på budsjettet En undersøkelse Ipos-MMI utførte for Dagbladet i mai viste at det var massiv motstand mot å ta imot 10 000 flyktninger blant Høyres velgere. Hele 70 prosent av dem sier nei til å ta imot flyktningene, mens bare 22 prosent sier ja.

Men Høyres velgerfall i Dagbladets partibarometer, på 1,8 prosent, ligger ikke utenfor den statistiske feilmarginen.

- Vi ser ikke målbare effekter av Syria-avtalen, men nedgangen fra i fjor er tydelig. Høyre tapte mye på budsjettet i fjor og har aldri klart å hente seg inn igjen. De har stabilisert seg på 22 til 23 prosent og klarer ikke komme seg tilbake, sier valgforsker Tord Willumsen til Dagbladet.

 Frp får imidlertid sitt høyeste resultatet siden mai i fjor, og tendensene i partibarometeret sammenfaller med målingene av statsrådenes popularitet. Siv personlig går fram, fra 21 prosent som syntes hun gjorde en god jobb i mars, til 25 prosent nå.
- Nedtur for Høyre Det har vært et turbulent år for regjeringspartiene. KrF truet med å gå ut av regjeringssamarbeidet for asylbarna, og i forrige uke gjorde profilerte Frp-ere det samme på grunn av Syria-avtalen. Mens 40 prosent syntes Erna gjorde en god jobb som statsminister i mars, har tallet nå falt til 36 prosent.
- Vi ser at undersøkelsen følger tendensen fra andre målinger, selv om 21,4 er den laveste Høyre-målingen jeg har sett for juni. Da de la fram budsjettet i oktober så begynte det å gå nedover for regjeringspartiene, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

 Erna tar ett steg tilbake, Siv tar ett steg fram. Men også Arbeiderpartiet faller 1,8 prosent i Dagbladets undersøkelse. Aardal sier målinger er viktige i tiden før valgkampen, for å piske opp engasjementet hos partiets hjelpere.

- Det har ikke nødvendigvis vært et voldsomt dårlig år for Høyre, men hvis du sammenlikner med i fjor og året før, så er det en nedtur, sier Aardal til Dagbladet.

Ny krisemåling for Erna

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer