Ny krisemåling for Frp

Samme dag som Ulf Leirsteins utmelding, viser meningsmålingene at Frp fortsatt taper velgere til Sp. - Vi må komme oss mer ut til folk, sier Bård Hoksrud.

SVAKE TALL: Frp og partileder Siv Jensen karrer seg såvidt over 10 prosent oppslutning på Dagbladets ferske måling. Fredag meldte partiveteran Ulf Leirstein seg ut av partiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVAKE TALL: Frp og partileder Siv Jensen karrer seg såvidt over 10 prosent oppslutning på Dagbladets ferske måling. Fredag meldte partiveteran Ulf Leirstein seg ut av partiet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Nedturen fortsetter for Frp på Dagbladets nye partibarometer, utført av Ipsos.

April-målinga viser en Frp-oppslutning på 10,1 prosent - omtrent lik den rekordsvake februarmålinga på 10 prosent. Den var i sin tur den nest dårligste Frp-målinga på 18 år.

- 10,1 prosent er selvsagt ikke godt nok for oss. Nå må vi brette opp ermene, reise rundt i landet og få synliggjort politikken vår, sier parlamentarisk nestleder Bård Hoksrud til Dagbladet.

Snuoperasjon

Hoksrud svarer på vegne av partiledelsen, og lover at Norge skal få se et mer synlig Frp i tida fram mot valget i september.

- Vi må komme oss mer ut til folk, og være gode ombudsmenn for partiet vårt. Det tror jeg er oppskriften for å snu de svake målingene. Det er snart valg, og jeg gleder meg til å reise landet rundt og treffe mennesker.

- Er det regjeringsslitasje vi ser i Frp nå?

- Klart, det å ha sittet i regjering i så mange år gjør at mange Frp-velgere er utålmodige på vegne av partiet. De vil ha enda mer Frp-politikk.

Etter valgresultatet fra 15,2 ved stortingsvalget i 2017, har Frp tidvis slitt på målingene. Partiet har ikke kommet seg etter sjokkmålingen på 10,4 i oktober i fjor.

Regjeringens største problem

Ifølge Mats Motrøen ved Ipsos er Frp's svake oppslutning i ferd med å bli en belastning for borgerlig side sett under ett.

- Regjeringspartienes største problem er velgerlekkasjen til venstresiden som går via Frp, samt at de er helt avhengig av å dra både Venstre og KrF over sperregrensen for å opprettholde regjeringsmakten, forklarer Motrøen.

I dag meldte mangeårig Frp-topp Ulf Leirstein seg ut av partiet. Blant årsakene Leirstein oppgir er manglende gjennomslag for Frp's partiprofil i regjeringen.

- Frp har fått til mye bra i regjering, men nå opplever jeg altfor mange kompromisser som svekker partiet for mye. Jeg mener Frp trenger en tydeligere Frp-profil, for at partiet skal stå seg som parti over tid, skrev han på Facebook fredag.

Kort tid etter Leirstein kunngjorde utmeldingen ble det også kjent at Frp har mottatt et nytt varsel mot ham.

Vinnersaker

Bård Hoksrud vil ikke støtte opp om Leirsteins vurdering av et Frp hvor frustrasjonen vokser som følge av kompromisser i regjering.

- Vi er fire partier som en blitt enige om en plattform. Da er det Frp-politikernes jobb å synliggjøre alt det gode vi har fått gjennomslag for i den plattformen, sier han.

Hoksrud nevner eldreomsorg, helsepolitikk og skatte- og avgiftspolitikk som saker hvor Frp skal bli flinkere til å løfte egen partiprofil. Etter det Dagbladet kjenner til er det stor frustrasjon blant enkelte Frp-ere på Stortinget over kostnadene ved å sitte i Solberg-regjeringen.

- Venter du flere partiutmeldelser fra Frp-ere på Stortinget?

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg tror hele partiet nå er klar for å reise ut og treffe folk for å vise fram politikken vår, sier Hoksrud.

Sp i medvind

Arbeiderpartiet (28,1) og Senterpartiet (14,4) får 80 mandater på den ferske målinga og behøver dermed bare fem mandater fra enten SV, Rødt eller MDG for å ha flertallet i Stortinget bak seg.

14,4 er en tangering av marsmålinga, som var Senterpartiets sterkeste Ipsos-måling siden tida rundt EU-avstemningen i 1994.

- I absolutt antall velgere så får Senterpartiet flest velgere fra Frp, som i sin tur også avgir mange velgere til Høyre og Ap. Nettoforflytningene viser at Sp får 4.6 prosent av Frp's 2017-velgere, mens Høyre får 4.3 prosent og Ap 4.1 prosent, forklarer Motrøen videre.

Nesten en gjenoppstandelse

På venstresida faller Rødt fra 5,6 ved forrige måling til 4,5. SV ligger stabilt rundt 7-tallet (6,8). Samlet sett går venstresida noe tilbake på målinga

Høyre går fram fra 21,3 til 23,8 prosent oppslutning, mens Venstre ligger stabilt og lavt på 2-tallet (2,2).

Målinga er tatt opp i påsketider, og KrF nærmer seg også en liten gjenoppstandelse på bartibarometeret: KrF klokker inn 3,9 prosent, fram fra 2,5 på forrige måling, og ikke langt unna sperregrensa.