||| (Dagbladet): Havisen i Arktis nådde i forrige uke sitt tredje minste sommernivå siden satellittmålingene startet i 1979.
University of Colorados US National Snow and Ice Data Center (NSIDC) annonserte i går at isdekket nådde lavpunkt, med 5,1 millioner km2, 12. september, melder Nature.
Selv om isdekket var én million km2 større enn bunnåret 2007 og 0,6 millioner km2 over 2008, så er det stadig synkende nivået langt under normalen.

Resultatene bidrar til å befeste den tydelige trenden med store reduksjoner de siste 30 åra ytterligere, sier vitenskapsfolk.
- Den moderate oppgangen i år var antakelig på grunn av et skifte i værmønstrene sent i sommer, sier havisforsker Mark Serreze ved NCIDC til Nature, og understreker at dette ikke er noen indikasjon på at krympetrenden vil snu i årene framover.
Sommeren 2009, trass bedre enn de to siste åra, er fortsatt hele 1,28 millioner kvadratkilometer under minimums- gjennomsnittet for årene 1979 til 2008. Ingenting tyder på bedring.
Fakta: Klimaendringene i Arktis
Snittemperaturen på Svalbard veksler mellom minus fire og minus fem grader vedhavnivået.
CO-nivået i lufta ligger nå rundt 30 prosent høyere enn førindustriell tid.
Arktis rammes ekstra hardt. Isen reflekterer solenergi, men når isen trekker seg tilbake vil havet absorbere mer stråling.
FNs klimapanel regner med at temperaturen i Arktis har steget
dobbelt så raskt som det globale snittet de siste hundre åra.
Satellittdata tilbake til 1979 viser at den gjennomsnittlige sjøisen har krympet 2,7 prosent per år. Om sommeren er tallet
7,4 prosent.
Kilde: Dagbladets tekstarkiv
- Dette er lavt nok til å forsterke den nedadgående trenden, sier asmosfæreforsker Bill Chapman ved Universitetet i Illinois til Nature.
- Sesongen i år var ganske normal og med rolig vær. Det var ikke mye is som ble blåst rundt. Og fortsatt så ser vi en hel masse smelting, legger Chapman til.

Dersom trenden fortsetter, slik som det ser ut til, så kan Arktis være isfri om sommeren innen 2030, mener forskere.
- Vi går inn i en ny epoke med issmelting i Arktis på grunn av klimaendringer. Om fem år kan mesteparten av sjøisen være borte om sommeren, med bare en liten rest rundt Ellesmereøya, sier oseanograf Peter Wadhams ved University of Cambridge til Nature.
