Ny krisemåling - MDG på vippen

Ap og Sp faller videre, og mister 20 mandater på Stortinget på Dagbladets ferske måling. Frp øker mest, Høyre er landets største parti, og MDG gjør et spektakulært comeback på vippen i norsk politikk.

NEDTUR: Både Ap og Sp går betydelig tilbake på Dagbladets ferske partibarometer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

NEDTUR: Både Ap og Sp går betydelig tilbake på Dagbladets ferske partibarometer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Publisert

Regjeringspartiene faller stygt på Dagbladets ferske partibarometer, gjennomført i samarbeid med Ipsos.

Arbeiderpartiet går tilbake 2,2 prosentpoeng, til en oppslutning på 21,6. Samtidig faller også Senterpartiet: Trygve Slagsvold Vedums parti går tilbake fra 9,4 til en oppslutning på 7,4 prosent.

Dersom det hadde vært valg i dag hadde 20 Ap- og Sp-representanter røket ut av Stortinget. Sammenliknet med valget i fjor har regjeringspartiene nå mistet 10,8 prosentpoeng av velgerne.

Ny krisemåling - MDG på vippen

Rasler med sablene

MDG er over sperregrensa på målinga, og støttes av 4,1 prosent av de spurte.

Det plasserer partiet på vippen i norsk politikk igjen, et drømmescenario for partileder Une Bastholm.

- Dette er en god måling for oss, omtrent på samme nivå som ved valget. Men vi har tenkt å bli større enn dette også, sier Bastholm.

Det er første gang siden augustmålinga i 2017 at MDG er vippeparti på Dagbladets måling. Argumentasjonen fra partiet har lenge vært at dette er posisjonen der man virkelig kan endre de «grå partiene» Ap og Høyre i en grønnere retning ved å initiere budkrig.

Bastholm kommer med en klar advarsel til Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

- Det er sannsynlig at MDG havner på vippen etter neste valg. Da vil vi selvfølgelig vurdere Arbeiderpartiet basert på hva de har gjort de siste fire åra. Veldig mange Ap-velgere stemte på en statsminister som lovet at klima skulle prege hans regjeringstid. Sånn er det ikke blitt. MDG føler ingen forpliktelse for å holde Ap i regjering dersom de ikke leverer på vår tids viktigste sak, sier Bastholm.

Høyre størst - igjen

Meningsmålinga er gjennomført av Ipsos. Høyre faller marginalt, men 25,7 prosent oppslutning gjør partiet til Norges desidert største.

- Borgerlig side ligger høyt på meningsmålingene nå. Det viktigste for oss er å utvikle vår politikk framover, og å støtte opp om det internasjonale arbeidet tilknyttet Ukraina, sier Erna Solberg (H) til Dagbladet.

- Regjeringspartiene sliter i motvind. Hva er din analyse på det?

- Særlig Senterpartiet har snakket mye om saker folk ikke synes er viktige i dagens situasjon. Reversering av vedtatt politikk tror jeg folk synes er bortkastet tidsbruk i ei tid da prisene går opp og man merker usikkerheten på lommeboka, sier Solberg videre.

Frp mest fram

Det er Frp som har størst framgang i mai måned. Sylvi Listhaug og co. går fram 2,4 prosentpoeng og lander på 13 blank.

- Det er alltid hyggelig med gode målinger, og det gir inspirasjon til å stå på videre for folk flest og bedrifter som sliter på grunn av de ekstreme prisøkningene. Oljelandet Norge har historisk høye inntekter, og da burde det være en selvfølge at staten stiller opp for alle de som sliter ved å fjerne alle avgiftene på drivstoff, innføre makspris på strøm på 50 øre og redusere matmomsen, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Rødt står fortsatt sterkt, med en oppslutning på 6,9 prosentpoeng. Det er fram ett prosentpoeng fra april-målinga til Ipsos. SV er likevel det største partiet på venstresida og klokker inn på 8,4 prosent oppslutning.

Alle endringene fra forrige måling er innenfor feilmarginen.

Sperregrensa

KrF er fortsatt under sperregrensa på Ipsos nye måling, men nå er det hellige land i det minste i synsfeltet til partileder Olaug Bollestad. KrF får 3,6 prosent på målinga. Da går det enda bedre med Venstre, som noterer seg for 6,1 prosent oppslutning.

Rent flertall glipper likevel for de fire borgerlige partiene.

- Vi skulle gjerne hatt KrF over sperregrensa. Vi ser at det er sperregrensen som avgjør flertallet i norsk politikk. Dette er likevel gode tall for hele borgerlig side. Vi har løftet oss betydelig siden valget, sier Erna Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer