NY KRISEPAKKE:
Statsminister Jens Stoltenberg under sin  oppsummerende pressekonferanse i Universitetets Aula fredag formiddag.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
NY KRISEPAKKE: Statsminister Jens Stoltenberg under sin oppsummerende pressekonferanse i Universitetets Aula fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Ny krisepakke 26. januar

Stoltenberg vil demme opp for finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Statsministeren fortalte om nye kriseplaner under sin halvårlige pressekonferanse i dag, skriver Aftenposten.no.

- Dette vil innebære en enda sterke opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg, og til vedlikeholdsprosjekter, sier statsministeren.

Ifølge Aftenposten.no opplyser Stoltenberg at regjeringen er i tett dialog med kommuner og ulike statlige virksomheter, samt partene i arbeidslivet og partiene på Stortinget.

Allerede 26. november varslet finansminister Kristin Halvorsen at ny krisepakke ville komme i månedsskiftet januar-februar.

- Alvorlig situasjon
Den økonomiske krisen som har rammet Norge, vil ikke gå over med det første, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap), skriver NTB.

— Arbeidsledigheten øker, mange bedrifter sliter og bank- og kredittvesenet fungerer ikke normalt. Den internasjonale økonomiske krisen har preget denne høsten, og den vil prege våren og neste år. Dette er ikke over, dette vil fortsette, sa Stoltenberg da han i dag møtte pressen i Universitetets aula.

Stoltenberg gjentok at verdensøkonomien er i en veldig alvorlig situasjon, og at tilbakeslaget er det sterkeste siden krigen. Han understreker imidlertid at Norge står bedre rustet enn de fleste andre land, og peker på store pengereserver og høy sysselsetting.

— Selv om det blir stigende ledighet, vil det fortsatt være færre ledige i 2009 enn mellom 2003 og 2005, sier Stoltenberg, ifølge NTB.

Krisepakke nr. 1
Regjeringens første krisepakke ble vedtatt 24. oktober.Stortinget vedtok en todelt pakke for å gi bankene lettere tilgang på penger: En bytteordning medstatsobligasjoner og spesiallån til små banker.

Den nye bytteordningen gjør det mulig for bankene å bytte sine boliglån i statsobligasjoner.Bytteordningen skal ha en løpetid på 3 år med et maksimalt omfang på 350 mrd. kroner.

Små banker får tilgang til toårs lån i Norges Bank. Kravene til sikkerhet er lempet på, sik at lånene blir lettere tilgjengelige. Maksimalt kan hver bank få 1 milliard kroner i slikt lån.