ENIGE I NATT: Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel kom til Brussel med et ferdig forslag til krisepakke for Hellas. De ble enige natt til i dag i et møte i Berlin. Foto:  REUTERS/Herbert Knosowski/Pool
ENIGE I NATT: Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel kom til Brussel med et ferdig forslag til krisepakke for Hellas. De ble enige natt til i dag i et møte i Berlin. Foto: REUTERS/Herbert Knosowski/PoolVis mer

Ny krisepakke gir sommerfred i finansmarkedene

Tyskland forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har klart å oppnå enighet blant eurosonens medlemsland, og sikrer en ny krisepakke som forventes å roe finansmarkedene i hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da deler av utkastet til slutterklæring ble kjent gjennom Reuters tidlig i ettermiddag begynte børsene i Europa å stige i vill begeistring.

Bankaksjene var på forhånd spesielt utsatt ettersom Frankrike hadde fremmet et ønske om at bankene måtte betale en ekstra skatt for å hjelpe Hellas. Forslaget falt før krisemøtet startet. Det var også et innspill inne som inkluderte en mulig avtale med bankene om å forlenge greske lån eller en rullering av statspapirer for å restrukturere gjelden.

Doblet nedbetalingstid Eurogruppens ledere, som er samlet i Brüssel, er blitt enige om å doble nedbetalingstiden på lån fra EUs stabiliseringsprogram EFSE til Hellas, Irland og Portugal.

I tillegg skal rentene reduseres fra omlag 4,5 prosent til 3,5 prosent. I dag er disse rentene på 5,8 prosent. Eurolandene vil forlenge nedbetalingstiden på lån til land med store  økonomiske problemer fra sju og et halvt år til 15 år, ifølge flere nyhetsbyråer.

Da Angela Merkel kom til toppmøtet i Brussel sa hun at hun forventet at møtet ville bli i stand til å enes om et nytt program for Hellas. Natta før hadde hun oppnådd enighet med Franrikes president Nicolas Sarkozy i et møte dem imellom og ECB president Jean-Claude Trichet i Berlin.

- Viktig signal - Dette er et viktig signal. Og med dette programmet vil vi gripe problemet an ved røttene, sa Merkel.

Bankindeksen STOXX 600 steg i ettermiddag med 4,1 prosent. Det er tyske og franske banker som sitter låst med de største lånene til Hellas. I Tyskland steg Commerzbank nesten ni prosent på børsen. I Frankrike steg Credit Agricole med seks prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg i dag med 0,83 prosent etter flere dager med sterk oppgang.