Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Ny krisepakke på 100 milliarder

To dager etter første krisepakke, må statsminister Erna Solberg (H) grave enda dypere i lommeboka. Regjeringen vil etablere to garantier og låneordninger på til sammen minst 100 milliarder kroner.

MINST 100 MILLIARDER: Regjeringen vil etablere to garantier og låneordninger på til sammen minst 100 milliarder kroner. Vis mer

Kort tid etter at regjeringen la fram sin krisepakke fredag, ble det tydelig at den ikke hadde flertall på Stortinget. Opposisjonen, med støtte fra både LO og NHO, mente tiltakene var puslete. Søndag kveld presenterer statsminister Erna Solberg (H) nye tiltak.

- Dette gjør vi for å trygge norsk næringsliv og trygge norske arbeidsplasser, sier hun på en pressekonferanse.

Finansminister Jan Tore Sanner forklarer på pressekonferansen at ordningene vil bli lagt fram for Stortinget de kommende dagene. Ordningene vil innebære:

GLEMMER REGLER: President Donald Trump glemmer reglene om nærkontakt under en pressebrief om coronaviruset. Vis mer
  • En statlig lånegarantiordning rettet mot små og mellomstore bedrifter med en ramme på 50 milliarder kroner.

  • En ordning rettet mot de største bedriftene i Norge, som i større grad låner gjennom obligasjoner.

- Vi vil derfor gjenopprette Statens obligasjonsfond. Dette vil bidra til økt likviditet, slik at bedriftene fortsatt får lån, og det vil bidra til å bygge tillit i kapitalmarkedet, sier Sanner.

- Vil komme ytterligere tiltak

- Vi har hørt kong Harald komme med sympati og gode ord. Vi er villige til å gjøre hva som helst, og gjøre det som er nødvendig for å sikre norsk økonomi og norske arbeidsplasser – både små og store selskaper, sier statsministeren på pressekonferansen.

Obligasjonsfondet for de største bedriftene vil være på inntil 50 milliarder kroner og skal forvaltes av Folketrygdfondet, opplyser Sanner.

Statsministeren påpeker at tilbakemeldingene fra næringslivet er at bedriftene har et sterkt behov for å bedre sin likviditet. Hun er tydelig på at regjeringen lytter til tilbakemeldingene, og sier:

- I tiden som kommer, vil det komme ytterligere tiltak.

- Må sikre norsk økonomi

Solberg presiserer på pressekonferansen at den viktigste målsettingen er å forhindre at coronaviruset rammer flere i samfunnet.

- Helsemyndighetene har inngått avtaler med tre store legemiddelgrossister som kommer til å utvide sine beredskapslager. Det er en av mange ting som gjøres for å bidra til at helsevesenet skal hjelpe dem som er syke, sier hun og fortsetter:

- Vårt mål er å stoppe spredningen av viruset. Men når vi bremser viruset, bremser vi hele økonomien. Tiltak er nødvendig, men det rammer små og store bedrifter hardt. I starten var det særlig reiseliv, restauranter, idrett og kultur som merket det, men nå ser vi at det er en krise som rammer alle bransjer.

Regjeringen har allerede innført strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser. Det vil bli fremmet å endre permitteringsregler, skatteregler og å utsette forskuddstrekk av skatt, oppheving av flypassasjeravgift og flere midler til Helse-Norge.

- Likviditet er det viktigste vi kan bidra med. Framover vil vi komme med flere og bredere tiltak for å opprettholde aktivitet i økonomien. Vi må sikre at norsk økonomi kommer raskt tilbake, sier Solberg.

Finansminister Jan Tore Sanner følger opp:

- Vi skal sette inn tiltak som skal hjelpe levedyktige bedrifter å holde seg flytende fram til vi er tilbake til en normal hverdag.

Ser til Danmark

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen beskyldte fredag regjeringen for å velte deler av regningen for coronakrisen over på arbeidsfolk.

Både LO og flere opposisjonspartier mener Norge bør se til Danmark.

Søndag ettermiddag ble det klart at Danmark, som har ligget noen dager foran Norge i coronatiltak, tar store grep. Den danske staten vil betale 75 prosent av lønna til arbeidstakere som risikerer sparken som følge av coronaviruset. Samtidig kommer statsminister Mette Fredriksen (S) med en bønn til danske arbeidsgivere:

- Ikke spark folk! Vi har full forståelse for at permitteringer kan tas i bruk, men vi ber arbeidsgiverne la folk beholde sine jobber, sier hun på en pressekonferanse søndag.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

- Bransjer per definisjon stengt

Tiltakene som til nå er innført for å begrense spredningen av coronaviruset, har tydelig konsekvenser, påpeker administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Helsemyndighetene kom nemlig torsdag med nye, strenge tiltak for å stanse den pågående coronasmitten i Norge.

- Hele bransjer er per definisjon erklært stengt på kort sikt. Verdikjedene rundt disse er dermed stoppet. Svært mye annen aktivitet, inklusiv den industrielle, er sterkt begrenset på ulikt vis, sier han i en pressemelding.

Blant kravene fra Norsk Industri er:

  • Innføre stopp i alle skatter og avgifter fra stat og kommune.
  • Stans i innbetaling av eiendomsskatt fra næringslivet.
  • Vurdere refusjon av nylig innbetalte skatter og avgifter fra 1. januar til dags dato.

Samtidig er situasjonen i industribedriftene er svært ulik, påpeker Lier-Hansen. Mens noen går som vanlig, er andre dypt fortvilet.

- Det er ikke mulig å gi en dyp innsikt i dette nå, sier han.

Hele Norges coronakart