Ny kritikk av POT

I dag vil Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester (EOS-utvalget) ta opp Lamark-saken med ledelsen i overvåkingspolitiet. Samtidig legger de siste hånd på årsmeldingen for 1997. Der peker utvalget på flere lekkasjer fra POT som har vært til skade for norske borgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I utgangspunktet ligger Lamark-saken utenfor utvalgets område og mandat. Men det vil være naturlig at overvåkingssjef Per Sefland gir en orientering og svarer på spørsmål.

Utvalgets fungerende leder, Rikard Olsvik, bekrefter overfor Dagbladet at de gjennom sine rutinemessige kontroller i overvåkingssentralen og i møter med Overvåkingstjenestens ledelse har stilt spørsmål om hvordan hemmelige dokumenter og bilder har tilflytt pressen.

Nynazister

Olsvik overtok som leder etter at den forrige lederen for utvalget, Per N. Hagen, ble statssekretær i Kommunaldepartementet.

- Vi har tatt opp enkelte tilfeller med POT. Blant annet har vi spurt om bilder av høyreekstreme som var gjenkjennelige, sier fungerende leder for EOS-utvalget Rikard Olsvik (Ap).

  • Det dreier seg blant annet om den storstilte aksjonen mot nynazistisk miljø på Romerike hvor mange ungdommer var involvert. Noen ble identifisert gjennom medias dekning.
  • Det er også reist spørsmål ved opptredenen til en av POTs tjenestemenn som i fjor fotograferte 1. mai-toget i Kvæfjord.
  • Utvalget stiller også spørsmål ved hvordan en tv-stasjon har fått et bilde fra politiet som viser moren til Varg Vikernes idet hun overlever en kasse med klær og utstyr til en etterlyst nynasist.

- Bildet var ikke så viktig, men folk reagerte på at tjenestemannen opptrådte i sivil og tok bilder av folk i toget. Det var en stor sak der oppe, sier Olsvik.

Informerer Stortinget

Utvalget rapporterer direkte til Stortinget gjennom sine årsmeldinger.

I helt spesielle tilfeller, som i Furre-saken, kan utvalget redegjøre for Stortinget om en enkeltstående sak.

Utvalgets mandat er å påse at norske borgere ikke blir utsatt for ulovlig overvåking eller lider overlast på grunn av tjenestenes opptreden.

I utgangspunktet ligger derfor Lamark-saken utenfor utvalgets område. Men det vil likevel være naturlig for utvalgets medlemmer å reise spørsmål om saken når det i dag gjennomfører et av sine rutinemessige kontrollbesøk.

- Vår oppgave er å påse at det POT foretar seg ikke går ut over norske borgere.
- I enkelte tilfeller er vi ikke helt enige med dem. Det vil komme fram i årsmeldingen. Jeg kan ikke forhåndsannonsere noen ting før vi har fått drøftet det i utvalget, sier Rikard Olsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer