Ny kritikk av varetekt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det kommer stadig ny kritikk av den omfattende bruken av varetekt i norsk rettspraksis. Forleden viste en fersk undersøkelse at påtalemyndighetene i økende grad får medhold i forhørsretten når de forlanger varetektsfengsling av siktede. Det er så sjelden at påtalemakten blir utfordret av retten, at varetekt nesten skjer automatisk.
  • Den overdrevne bruken av varetekt i Norge ble sterkt kritisert av Europarådets torturkomité for to år siden. Men i praksis er lite gjort for å ordne opp i forholdene. Regjeringens svar på kritikken inneholdt blant annet et løfte om at ingen skal varetektsfengsles i mer enn fire uker om gangen med brev- og besøksforbud. Dette ble både domstoler og påtalemyndighet informert om. Men nå viser det seg at disse forsikringene ikke blir fulgt opp. Seinest har det skjedd i trippeldrapssaken, der påtalemyndighetene har bedt om åtte ukers varetekt med restriksjoner. Det betyr tilnærmet isolasjon døgnet rundt.
  • Bruken av varetekt har sammenheng med den lange tida politiet bruker på etterforskningen. Slik blir varetekt en form for oppbevaring, og kan dermed bli en sovepute for politiet. Varetekten blir også en del av straffen, og deler av soningen blir gjort unna før en dom foreligger. Det er brudd på grunnleggende prinsipper i en rettsstat. Justisminister Odd Einar Dørum vurderer nå å sette tidsfrister for etterforskningen, slik at varetektstida også kan kuttes ned. Det vil være et skritt i riktig retning.
  • Vi har så lett for å tro at vårt rettsvesen er blant de beste i verden og hevet over kritikk. Brudd på menneskeretter skjer bare i andre og helst fjerntliggende land. Men kritikken fra Europarådets torturkomité viser at heller ikke vi er feilfrie. Vi har nå diskutert bruken av varetekt her i landet i mer enn 30 år. Men lite ser ut til å hjelpe. Kanskje kan den internasjonale kritikken virke så pass pinlig på myndighetene at problemet nå blir tatt alvorlig.