KUNSTKULE: Rederarvingen har solgt mer kunst på kunstauksjonshuset Christie’s i London. Foto: Frank Franklin II / AP.
KUNSTKULE: Rederarvingen har solgt mer kunst på kunstauksjonshuset Christie’s i London. Foto: Frank Franklin II / AP.Vis mer

Ny kunstkule for rederarving

I mai fikk tankarvingen Magnus Einar Konow en kunstgevinst på 337 millioner kroner. Nå kan han plusse på beløpet ytterligere.

(Kapital): I mai skrev Finansavisen at den norske tankarvingen Magnus Einar Konow hadde solgt et maleri på auksjon i London og fått en gevinst på hele 337 millioner kroner.

- Jeg begynte å samle som ung mann, i 1976. Jeg kjøpte en del svært gode malerier, og har beholdt dem. Nå er prisene skyhøye på enkelte malerier, og ettersom jeg fyller 70 år i desember har jeg begynt å tenke på hvordan arven etter meg skal fordeles, uttalte Monaco-baserte Magnus Einar Konow til Finansavisen i mai.

Hans far, skipsreder Magnus Andreas Thulstrup Clasen Konow, var en kjent figur i norsk samfunnsliv, som blant annet deltok seks ganger for Norge i OL som seiler, og tok to gullmedaljer.

Nå kan Kapital avsløre at Konow har kvittet seg med enda flere bilder.

Konows kunstverk gikk under hammeren 4. oktober. Bildene ble solgt på en auksjon hos auksjonshuset Christie’s i London i forbindelse med kunstuken Frieze Week, som arrangeres hvert år i London. For å få mest mulig blest om salget har Christie’s samlet til sammen 12 verk av Bacon og Freud. De to kunstnerne er såkalte britiske mestere hvis priser de seinere åra har gått som en kule, skriver Kapital.

Det er Konows Bacon-bilde som var hovedattraksjonen.

I mai solgte Konow maleriet «Study for Portrait» signert den britiske kunstneren Francis Bacon. Han har ifølge Kapital blitt en av de hotteste kunstnerne i auksjonsmarkedet de siste åra. Konow, som nå er 69 år, hadde kjøpt bildet som ung mann for over 40 år siden.

Denne gangen var det også et Bacon-maleri som gikk under hammeren hos det samme auksjonshuset: Christie’s i London. Bildet heter «Figure in Movement» og ble forhåndsvurdert til 15 til 20 millioner pund, som tilsvarer mellom 160 og 212 millioner kroner. Prislappen endte på 19,9 millioner pund, tilsvarende om lag 213,4 millioner kroner. Dette er imidlertid inkludert salær og avgifter.

Det andre bildet er malt av Lucian Freud og er langt billigere. Prislappen ble satt til 1 til 1,5 millioner pund for bildet med tittelen «Man in a Striped Shirt» og er malt i 1942. I norske kroner er beløpet tilsvarende 11 til 16 millioner kroner. Freud-maleriet er malt da kunstneren var 19 år gammel og er ifølge Kapital derfor såpass «lavt» priset. Kunstneren hadde da ennå ikke utviklet sitt særegne uttrykk. Før sommeren ble det satt ny rekord for Freud da et maleri ble solgt for 29 millioner dollar, eller 235 millioner kroner. Bildet ble solgt for 1,2 millioner pund, tilsvarende 12,9 millioner kroner. Dette er inkludert salær og avgifter.

Andre økonominyheter:

Harald Rønneberg hamstrer hyttetomter
Advarer om økonomisk katastrofe og oljepris på 400 dollar