Ny kvinnekamp

Ta dem hardere. Endelig kom den riktige kritikken av kvinnefotballen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnefotballen har hatt for lite sendetid på NRK og TV 2 sammenliknet med fotball, oops, jeg mener selvsagt herrefotball. Sportsredaksjonene er preget av gammeldags mannssjåvinisme. Kritikken er gammel, og nå beskyldes NRK igjen for å ødelegge for fotballjentene. Kringkastingsrådsmedlem Øyvind Håbrekke fra KrF tok opp ballen i rådet i går. Han har fulgt NRKs dekning lenge, både fra OL og ellers, og mener sportsredaksjonen ikke behandler kvinnefotballen som toppidrett. Hva kan det skyldes, tro?

HÅBREKKE VIL krever beste mann på ballen. Hvorfor bruker ikke NRK Arne Scheie når jentene spiller landskamper? Men kjære Håbrekke, Arne kan tross alt ikke være på lufta hele tida selv om han nok gjerne vil. Olav Traaen er NRKs mann, men Håbrekke mener Traaen mangler kritisk distanse.

DEN TIDLIGERE statssekretæren hevder det er et problem at det er de samme som kommenterer kvinnefotball hele tida, fordi sportsreporterne dermed ikke får den avstanden de bør ha til det som faktisk foregår på matta. Mener han at Traaen burde tatt fri under OL for å få større distanse? Og hallo, når ble det et krav at sportsjournalister har kritisk distanse? Huskes Bjørge Lillelien for sin distanse?

ALLE VET hvordan det er: Når vi ser fotball på internasjonalt nivå ser vi hvor sakte det går i den norske eliteserien. Når kvinnelandslaget spiller er det rett og slett slow motion.

Herrehåndball er mindre populært enn kvinnehåndball. En grunn er at spillet går så fort at ingen klarer å få med seg ha som skjer på tv, en annen at de mangler Gro Hammerseng. Hvor blir det av de kjekke håndballhomsene? Kvinnehåndball går fort nok. Gro scoret som kjent vinnermålet i semifinalen i siste sekund. Kvinnehåndball er en vanvittig underholdende tv-idrett.

MEN FARTEN er vel ikke egentlig problemet. Poenget er ikke hvor mange sekunder spillerne bruker for å ta seg fra midtbanen til 16-meteren. Problemet er mangel på dramaturgi, altså samhandling, ferdigheter, dynamikk og magi. Det kan ikke være kjønnssjåvinistisk å si at det fortsatt er veldig mye kløneri i norsk kvinnefotball. Det kan da virkelig ikke være noen grunn til at kvinnefotball ikke skal kunne spilles med ferdigheter på et langt høyre nivå enn i dag. Her er det rom for bærekraftig utvikling.

HÅBREKKES KRITIKK virker konstruktiv. De kvinnelige spillerne trenger ikke ekstra heiarop på tv. Jentene er jo ikke mer uheldige enn mannlige spillere når poenget er at laget tabber seg ut. Menn pleier å si at kvinnefotball er en ikke-sak. De har fullstendig rett. Det norsk kvinnefotball trenger er å bli ganske mye bedre. Kan de få låne Gro?