Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny leder av al-Qaida i Irak

Ny ikke-irakisk leder for opprørsgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): al-Qaida i Irak har utpekt sin nye leder etter at Abu Musab al-Zarqawi ble drept i et amerikansk bombeangrep på onsdag.

Den nye lederen kalles Abu Hamza al-Muhajer, «Abu Hamza» betyr «far til Hamza», og «al-Mujaher» er et pseudonym som betyr «innvandreren». Det er svært vanlig at militante opererer med slike navn, sier terrorekspert Evan Kohlmann til AP.

Meldingen om den nye lederen ble lagt ut på en islamistisk nettside mandag:

«Rådet til al-Qaida i Irak har blitt enige om at Sheik Abu Hamza al-Muhajer, blir etterfølgeren til Abu Musab al-Zarqawi, som lederen i organisasjonen.»

Uklart hvem han er

Navnet tyder på at mannen ikke er iraker, men ellers er navnet ikke kjent fra al-Qaida tidligere. Meldingen ble undertegnet al-Qaida og lagt ute på nettstedet, som har formidlet flere slike meldinger tidligere, melder AP.

- Det er uklart hvem denne mannen er, og om han i det hele tatt eksisterer. Beskjeden er lagt ut på et uoffisielt forum slik at vi ikke vet hvem som står bak, sier Truls Tønnessen i Forsvarets Forskningsinstitutt, til Dagbladet.no.

Han mener det foreløpig er vanskelig å si hvilken betydning dette vil ha for al-Qaida i Irak, før han vet mer om den nye lederen.

KRAFTIG ANGREP: Restene av gjemmestedet til Abu Musab al-Zarqawi i Hibhib, 80 km nord for Baghdad. al-Zarqawi skal ha overlevd bombene og vært i live 52 minutter. Ifølge amerikanske talsmenn døde han av alvorlige skader på lungene, selv om soldatene ga ham medisinsk behandling. Fem andre ble også drept i angrepet. Foto: Scanpix
KRAFTIG ANGREP: Restene av gjemmestedet til Abu Musab al-Zarqawi i Hibhib, 80 km nord for Baghdad. al-Zarqawi skal ha overlevd bombene og vært i live 52 minutter. Ifølge amerikanske talsmenn døde han av alvorlige skader på lungene, selv om soldatene ga ham medisinsk behandling. Fem andre ble også drept i angrepet. Foto: Scanpix Vis mer

Nettstedet skriver videre at al-Muhajer er en trofast bror med erfaring fra jihad (hellig krig) og mye kunnskap.

«Vi ber Gud om å gi ham styrke slik at han kan fullføre det Abu Musab al-Zarqawi, Gud ha nåde over hans sjel, begynte på».

Fortsetter krigen

al-Zarqawi var fra Jordan og flere irakere var sterkt imot hans brutale angrep på sjia-muslimer. De ønsket heller å rette angrepene mot de amerikanske soldatene, og irakerne som jobber for USA.

Men eksperter sier til AP at en ny ikke-irakisk leder av al-Qaida i landet tyder på at gruppa ønsker å fortsette terrorangrepene, også utenfor Irak. al-Zarqawi skal blant annet ha stått bak bombeangrepet mot flere hoteller i Amman i Jordan i november i fjor.

al-Qaida kom også med en uttalelse på søndag der de lovet å fortsette sin hellige krig etter al-Zarqawis død.

Organisasjonen truet med «operasjoner i stor skala som vil ryste fienden og stjele søvnen deres.» De sier døden til al-Zarqawi ikke vil påvirke handlingene deres.

DREPT: Abu Musab al-Zarqawi var leder for al-Qaida i Irak og ble drept i et amerikansk bombeangrep onsdag kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling