Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny ledetråd for å løse «Kryptos»-koden

Skulpturen utenfor CIAs hovedkvarter driver kodeknekkere til vanvidd.

GÅTEFULL: Utsnitt av «Kryptos», som ble reist i november 1990, og som står utenfor CIAs hovedkvarter i Virginia. Foto: WANDERINGYEW2 / FLICKR / CREATIVE COMMONS
GÅTEFULL: Utsnitt av «Kryptos», som ble reist i november 1990, og som står utenfor CIAs hovedkvarter i Virginia. Foto: WANDERINGYEW2 / FLICKR / CREATIVE COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 24 år har kodeknekkere over hele verden forsøkt å tyde ordlyden på den berømte skulpturen «Kryptos», som står utenfor den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs hovedkvarter i Virginia. Etter at 15 år er gått uten at noen har klart å tyde den fjerde og siste passasjen, går skulptør Jim Sanborn (69) nå ut med et nytt hint, skriver New York Times.

865 bokstaver Hoveddelen av den svære skulpturen, som ble reist av Sanborn i 1990, består av fire kurvede kobberplater gjennomhullet av 865 bokstaver (og fire spørsmålstegn) i fire passasjer. Allerede i 1999 var tre av passasjene tydet av ulike kodeknekkere (inkludert folk fra Nasjonal sikkerhetsetat, NSA), men den fjerde, bestående av 97 bokstaver, har altså vist seg vanskeligere for fansen.

Nå avslører Sanborn at bokstav nr. 70 til 74 betyr «CLOCK» (klokke).

- Jeg tenkte jeg skulle være litt mer spesifikk, sier Sanborn om hvorfor han har gitt et nytt hint til løsningen.

Det er fire år siden kunstneren ga forrige hint - at bokstav 64 til 69 betyr «BERLIN». Dermed sitter vi nå med de to påfølgende ordene «BERLIN CLOCK».

Virkelighetens Berlin Clock, eller Mengenlehreuhr (Mengdelæreklokke), står i den tyske hovedstaden og er i seg selv en gåte bygd etter prinsipper fra mengdelæren.

HARD NØTT: Dette er de fire tekstpassasjene som har gitt tusener av kodeknekkere betydelig hodebry siden «Kryptos» sto ferdig i 1990. Kilde: ELONKA'S KRYPTOS PAGE
HARD NØTT: Dette er de fire tekstpassasjene som har gitt tusener av kodeknekkere betydelig hodebry siden «Kryptos» sto ferdig i 1990. Kilde: ELONKA'S KRYPTOS PAGE Vis mer

Sanborn gir imidlertid ikke ved dørene, og svaret han gir på hvorvidt ordene virkelig henviser til klokka i Berlin, er: «Det er flere virkelig interessante klokker i Berlin.»

Enorm pågang Pågangen av folk som vil melde seg med sine løsninger, er så stor at Sanborn har måttet adgangsbegrense nettsida si. Da han for fire år siden avslørte «BERLIN», utløste det ifølge ham selv en «tsunami» av tolkninger i alle tenkelige og utenkelige retninger - inkludert meldinger fra nazisympatisører.

Kunstneren forteller at han utformet skulpturen i kjølvannet av Berlinmurens fall, og at det utvilsomt påvirket ham. Og med 25-årsjubileet fant han det passende å gi et nytt hint.

Enkelte tar «Kryptos» (gr. «Skjult») svært seriøst. Noen av dem har samlet seg i ei Yahoo-gruppe som utelukkende befatter seg med koden. Gruppa er delt i to leirer: O.S.C.-ene (Old School Cryptographers) og Brownies, fordi «Da Vinci-koden»-forfatter Dan Brown flere ganger har brukt «Kryptos» eller hentydninger til verket i sine bøker og bokomslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling