Ny lege anmeldt for dødshjelp

Nok en lege ved Bærum sykehus er anmeldt for å ha tatt livet av en pasient med for høye morfindoser. Sykehuset har unnlatt å orientere politiet i over et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye dødshjelp-saken slo ned som en bombe da den ble kjent i februar i fjor, kun en måned etter at den andre legen ble politianmeldt. Legene jobber ikke på samme avdeling, men tilhører det tette anestesi-miljøet på sykehuset i Bærum, skriver Aftenposten i dag.

I den forrige dødshjelp-saken anmeldte en svensk lege ved Bærum sykehus sin norske kollega for med vilje å ha tatt livet av en 77-årig kreftpasient. Statens helsetilsyn har bedt påtalemyndigheten etterforske ti dødsfall blant kreftpasienter ved Bærum sykehus.

Denne nye saken kommer i tillegg. Sykehusets klage- og skadeutvalg konkluderer at høy morfindosering kan ha drept pasienten, men at dette i så fall skyldtes et uhell, ikke aktiv dødshjelp. Det tok syv måneder før utvalget begynte å behandle klagen, og saksbehandlinga tok fem måneder. Først i forrige uke fikk Fylkeslegen oversendt saken. I går ble dødshjelp-anklagen anmeldt til politiet.

Den anmeldte legen forteller at han beordret morfinbruken pr. telefon til ansvarlig overlege på avdelingen, men kun for å redusere pasientens smerter, ikke for å bistå aktiv dødshjelp. Åtte timer etter at morfinbehandlingen startet, døde pasienten.

Den svenske legen som i januar i fjor anmeldte kollegaen for ti tilfeller av aktiv dødshjelp, er ikke involvert i denne saken.