Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny liste med potensielt livsfarlig spekemat

E.Coli-bakterien kan ha overlevd spekeprosessen, sier Mattilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ytterligere 20-25 tonn mat må nå trekkes fra markedet.

Mattilsynet utvider omsetningsforbudet på spekemat til å gjelde følgende produkter produsert ved Gilde Terina i Sogndal.

- Fårepølse
- Stabburpølse
- Pepperoni
- Salami
- Spesialsalami
- Salami uten hvitløk

- Ingen av disse varene varmebehandles i produksjonsprossessen. Vi kan ikke utelukke at bakterien overlever spekebehandlingen, sa Kristina Landsverk i Mattilsynet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Omsetningsforbudet er begrenset til partier med bestemte varekoder. Men om Gilde-kundene kommer til å ta sjansen på å kun holde seg unna pakker med disse 30 forskjellige kodene gjenstår å se.


Produsert samme dag

Bakgrunnen for det nye forbudet er ifølge Mattilsynet at disse vareme er produsert på samme dag som andre produkter som er fjernet fra markedet, og at denne samproduksjonen på Terinas anlegg i Sogndal kan ha medført overføring av bakterien fra råvaren «sau 25».

Ingen personer skal ifølge Landsverk ha blitt syke av de «nye mistenkte».
- Vi har ingen pasientopplysninger som kan knyttes til disse varene. De opplysningene vi har, knyttes til morrpølse, sier Karina Kaupang i Mattilsynet til Dagbladet.no.


15 syke

Folkehelseinstituttet har så langt påvist den farlige E.coli O-103-bakterien i Fjellmorr og Sognemorr, noe som skal ha gjort 15 personer syke, blant dem flere småbarn som fikk alvorlig nyresvikt.

- Det skal svært få bakterier til for å bli smittet. Farlig E.coli vil alltid finnes i et fåtall besetninger av storfe og sau, sier Landsverk.

Mattilsynet regner nå med å være i sluttfasen av etterforskningen.
- Vi regner med at vi er helt i avslutningsfasen når det gjelder denne saken. Men skulle det komme nye pasientinformasjon må sette i gang nye tiltak, sier  Karina Kaupang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling