Ny livsfarlig nett-trend: Oppfordrer hverandre til å sulte - applauderes med «likes»

Fokuset er kropp, kropp og kropp. Det er trist og tragisk, sier ekspert på sosiale medier. Slik holder du barna unna.

 FARLIG:  Det er tragisk og trist. Det å dele sine synspunkter og bilder på internett er ikke noe nytt, men vi får nye medier som gjør det ekstremt mye lettere for andre å delta for andre. Du trenger kun å trykke «liker» på et bilde. I denne «sosiale medier-verden» er Instagram sentralt, sier Lene Pettersen, PhD Candidate og ekspert på sosiale medier ved BI, til Dagbladet. Foto: NTB/SCANPIX. Foto(innfelt): AFP/Josh EDELSON
FARLIG: Det er tragisk og trist. Det å dele sine synspunkter og bilder på internett er ikke noe nytt, men vi får nye medier som gjør det ekstremt mye lettere for andre å delta for andre. Du trenger kun å trykke «liker» på et bilde. I denne «sosiale medier-verden» er Instagram sentralt, sier Lene Pettersen, PhD Candidate og ekspert på sosiale medier ved BI, til Dagbladet. Foto: NTB/SCANPIX. Foto(innfelt): AFP/Josh EDELSONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg vil veie 52-54 kilo før skolen begynner, så jeg må minst gå ned fem kilo før skolestart», skriver en jente under et bilde hun har lagt ut på det sosiale nettstedet Instagram.

Sammen med teksten har hun lagt ut et bilde av noen utstikkende kragebein og teksten «Jeg er ikke sulten», står som et symbol på bildet hun nettopp har delt, og flere av hennes «følgere» har «likt» det.

Nå advarer eksperter mot den helsefarlige trenden.

- Det er tragisk og trist. Det å dele sine synspunkter og bilder på internett er ikke noe nytt, men vi får nye medier som gjør det ekstremt mye lettere for andre å delta for andre. Du trenger kun å trykke «liker» på et bilde. I denne «sosiale medier-verden» er Instagram sentralt, sier Lene Pettersen, PhD Candidate og ekspert på sosiale medier ved BI, til Dagbladet.

Hun forteller at sosiale medier oppleves positivt for mange brukere, men for noen kan det bli et mareritt som omfatter kroppspress, sosial status og jakten etter å bli «det perfekte mennesket» - i hvert fall utad.

- På Instagram er fokuset for veldig mange unge jenter - kropp, kropp og kropp. Og den bildedelingstjenesten er unik i sin måte at fokuset er rettet mot utseende og det du ser med øyet, sier Pettersen til Dagbladet.

Et ord - én million bilder Det danske mediehuset Politiken, har snakket med 21-årige «Signe Holm», som ikke ønsker sit opprinnelige navn på trykk.

Hun veide 38 kilo, da hun som 15-årig var på det sykeste. I dag er hun blitt mye friskere, men spiseforstyrrelsen brøt ut igjen i juli i år da hun oppdaget Instagram, skriver avisa.

- Det ville vært mye vanskeligere å falle tilbake hvis ikke det var for Instagram. Der er ikke noe filter. Et ord og så har du én million bilder, sier «Holm».

Under flere av Instagram-bildene som nå ligger ute på det sosiale nettstedet kommer flere bruker med applauderende ord til brukeren som nettopp har delt et bilde med sine følgere.

«Spis med din venstre hånd, så spiser du langsommere» eller «Din mage rumler ikke, den applauderer deg», er eksempler på kommentarer som finnes under bildene.

- Kan bli avhengig Overlege ved Senteret for Spiseforstyrrelser Midtjylland-regionen i Danmark, Peter Ramsing, mener, at fellesskapet på Instagram kan være farlig både for nåværende og tidligere anorektikere.

- De kan bli avhengige av det, fordi det underbygger deres idé om at de ikke er syke, men at anoreksien er en livsstil, sier han.

Overlegen kjente ikke til problemet på Instagram, før Politiken kontakte ham om det. Det mener eksperten på det sosiale medier som Dagbladet har snakket med er en av hovedproblemene.

- Dette sosiale nettstedet har gått litt under radaren på mange. Alle kjenner til Facebook, men det er veldig mange som ikke vet om hvordan Instagram fungerer og hvilket miljø som finnes der, sier Pettersen til Dagbladet.

«Meget alvorlig» Politiken skriver at Instragram jobber aktivt for å hindre at dette problemet med «anorektiske» bilder øker.

«Vi mener at kommunikasjonen om dette meget alvorlige emnet er avgjørende for å skape en bevissthet omkring problematikken og for å hindre at dette skjer», skriver firmaet i en e-post.

I tillegg forteller firmaet at alle kontoer, hvor anorektiske bilder blir delt, vil bli deaktivert så raskt det blir oppdaget eller rapportert.

Slik holder du barna unna Sosiale medier-eksperten Lene Pettersen, gir disse tipsene til foreldre som har barn med kontoer på flere sosiale nettsteder.

•  Først og fremst er det utrolig viktig at man faktisk vet hva for eksempel Instagram er for noe. Les deg opp, slik at faktisk vet hva din sønn eller datter er involvert i.

Lag deg en konto på det sosiale nettstedet. Nå som du har satt deg inn i hva dette er - må du lære hvordan det brukes.

Sett deg ned og prat med dine barn. Nå vet du hva for eksempel Instagram er for noe og hvordan det brukes. Da kan du mye lettere sette deg ned og ha en konstruktiv og god diskusjon om emnet.

Jeg personlig tror ikke på forbud, men foreldre har et ansvar om å følge med på hva barna gjør på nettet. Så ha øynene opp. Følg din datter eller sønn på Instagram. Legg hun til som venn på Facebook også videre.

 EKSPERT:  Lene Pettersen, PhD Candidate og ekspert på sosiale medier ved BI. Foto: BI
EKSPERT: Lene Pettersen, PhD Candidate og ekspert på sosiale medier ved BI. Foto: BI Vis mer