Ny lockdown: - Denne bølgen er mer dødelig

Førstkommende fredag stenger Frankrike ned igjen.

LOCKDOWN: Frankrike innfører ny lockdown som følge av coronaviruset. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har smitten økt kraftig i Frankrike.

Søndag ble det registrert rekordhøye smittetall, med hele 52 000 nye tilfeller på et døgn. De siste 24 timene har helsemyndighetene meldt om 36 437 nye tilfeller og 244 dødsfall.

Totalt er det dermed registrert 1 198 695 smittetilfeller og 35 541 coronarelaterte dødsfall i Frankrike.

Nå innfører den franske regjeringen en ny lockdown for å få kontroll på smittespredningen.

Innfører ny lockdown

President Emmanuel Macron er svært bekymret over smittetallene, og erkjenner at de ikke har håndtert situasjonen godt nok.

- Viruset sprer seg i en hastighet som selv ikke de mest pessimistiske prognosene forutså, sier Macron under en pressekonferanse onsdag kveld.

– Landet er nå overveldet av en andre smittebølge, som uten tvil blir vanskeligere og mer dødelig enn den første, sa han videre.

Presidenten understreker at alle franske regioner har et kritisk høyt smittetrykk. Derfor innføres det en ny nasjonal lockdown med følgende tiltak:

  • Barer og restauranter stenges.
  • Det samme gjør landets universiteter, som må gi online-undervisning til studentene.
  • Flere må jobbe hjemmefra.
  • Innreisestopp fra land utenfor Schengen-området.
  • Ikke mulig å reise på tvers av regioner.
  • Innbyggerne må holde seg hjemme med mindre de må gjøre helt nødvendige innkjøp eller oppsøke medisinsk hjelp.

- Ingen andre løsninger

De inngripende tiltakene innføres etter flere uker med portforbud i områder som har vært hardt rammet av viruset. Målet med den nasjonale nedstengningen er å redusere antall daglige smittetilfeller fra 40 000 til 5 000, opplyser den franske regjeringen.

– Ingen andre løsninger, som å forsøke å oppnå flokkimmunitet eller innføre nedstengning bare for sårbare personer, er gjennomførbare, understreket Macron.

Tiltakene trer i kraft fredag 30. oktober og vil i utgangspunktet vare til 1. desember. Situasjonen vil imidlertid vurderes på nytt om 15 dager. Dersom situasjonen har forbedret seg, vil butikker gjenåpnes.

Sykehusene fylles opp

Intensivavdelingene på franske sykehus har en maksimalt kapasitet på 5800 pasienter. I dag er nesten 3000 av disse plassene i bruk, melder Le Figaro. Dermed begynner de franske sykehusene å fylle seg opp.

- Uansett hva vi gjør vil 9 000 pasienter være i intensivbehandling innen midten av november. Vi forbereder oss på å håndtere det, sier Macron.

Tidligere onsdag ba Frederic Valletoux, president i den franske sykehusforeningen, om fullstendig nedstengning av landet for å unngå kollaps i helsevesenet.

- Sykehusene vil ikke klare seg hvis vi ikke tar drastiske steg, sa Valletoux i en pressemelding onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer