Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny lov gir butikkeiere i Arizona rett til å nekte homofile betjening

- Av hensyn til deres religiøse overbevisning.

BER OM VETO: Demonstrantene Anthony Musa (t.v.) og Brianna Pantillione i Phoenix er blant de mange som forlanger at guvernør Jan Brewer avviser lovforslaget. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Ross D. Franklin
BER OM VETO: Demonstrantene Anthony Musa (t.v.) og Brianna Pantillione i Phoenix er blant de mange som forlanger at guvernør Jan Brewer avviser lovforslaget. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Ross D. Franklin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Arizona innfører en lov som skal gi forretningsdrivende rett å nekte betjening av homofile kunder.

Det gjøres i den konservative delstaten «av hensyn til butikkeiernes religiøse overbevisning.»

Har loven på sin side - Dette handler ikke om å tillate diskriminering, det handler om å forebygge diskriminering av mennesker som lever ut sin tro, sier den republikanske senatoren Steve Yarborough ifølge The Daily Telegraph.

Den amerikanske grunnloven slår fast prinsippet om likebehandling, men går samtidig langt i forhold til religionsfrihet. Dermed hevder både motstandere og tilhengere av loven at de har grunnlovsrettigheter på sin side.
 
- Loven tillater diskriminering under dekke av å handle om religionsfrihet, sier demokratenes folkevalgte delstatsleder Anna Tovar.

- Og det skjer med republikanernes tydelige støtte til denne loven, legger hun til.

- Krenker religionen Ifølge den omstridte lovteksten skal ingen butikkeier kunne tvinges til å gå mot sin religiøse overbevisning om at homofili er galt. Det ville ifølge loven krenke personens rettigheter om vedkommende måtte tilby tjenester til en homofil person. 

Så langt har lovforslaget passert de formelle kanalene i delstatsforsamlingen, og venter nå på den endelige godkjenningen av guvernør  Jan Brewer.

Hun har ifølge Telegraph fått et rykte som svært høyrevridd, spesielt for sine holdninger i sosiale spørsmål. Nasjonalt har hun markert seg som i debatter om innvandring og abort.

Vise bort homofile Om loven godkjennes, kan for eksempel restauranter med loven i hånd vise bort homofile par eller enkeltpersoner som ønsker et måltid. Hvordan man ønsker å stadfeste en persons legning, sies det ikke noe om.

Syv andre stater dominert av republikanere (blant annet Ohio, Idaho og Tennessee) har forsøkt å innføre tilsvarende lover, men så langt uten å lykkes.

Om Brewer godkjenner loven, vil den trolig bli brakt inn for domstolene.

OMSTRIDT GUVERNØR: Den republikanske guvernøren Jan Brewer i Arizona er i ferd med å bygge seg et navn som svært omstridt i en rekke spørsmål om innvandring, abort og homofili. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Ross D. Franklin
OMSTRIDT GUVERNØR: Den republikanske guvernøren Jan Brewer i Arizona er i ferd med å bygge seg et navn som svært omstridt i en rekke spørsmål om innvandring, abort og homofili. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Ross D. Franklin Vis mer
Hele Norges coronakart