Ny lov hindrer at de slipper ut

En ny lov vil trolig sikre at foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen slipper å møte drapsmennene på gata etter bare fire års soning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet at dersom Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen blir dømt til lovens strengeste straff på 21 år, kan de med dagens praksis få permisjon etter bare fire-fem år. Permisjon kan søkes etter soning av en fjerdedel.

- Det er helt horribelt at straffedømte som har sonet en fjerdedel og to tredjedeler av straffen, automatisk får permisjon og prøveløslatelse. Slik har det i stor grad vært, slår Ane Sofie Tømmerås (Ap) i Stortingets justiskomité fast.

Med ny straffegjennomføringslov på trappene blir det trolig vanskeligere for straffedømte å få innvilget permisjon og prøveløslatelse. Da må dømte drapsmenn vente lengre på en smak av friheten.

- Det nye lovforslaget er gjennomsyret av individuell vurdering. Innsatte som kan være farlige, skal ikke ut på gata, sier Tømmerås.

Justiskomiteens Vidar Bjørnstad (Ap) sier reglene gjelder alle typer permisjoner: - Prøveløslatelser skal være en reell prøving av den dømte, ikke mer eller mindre automatisk, som hittil, sier han.