Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny lov i California: Kaffebarer må kreftmerke kaffen

Starbucks og andre kaffebarer blir pålagt å sette kreftadvarsler på kaffeproduktene de selger i California i USA.

Selskapet Starbucks ilegges påbud om å advare forbrukerne om kreftfarene i produktene de selger i California i USA. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Selskapet Starbucks ilegges påbud om å advare forbrukerne om kreftfarene i produktene de selger i California i USA. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har dommer Elihu Berle i Los Angeles bestemt.

En organisasjon som jobber for utdanning og forskning på giftstoffer, saksøkte Starbucks og andre virksomheter i 2010. Organisasjonen mener selskapene har unngått å opplyse om at kaffeproduktene de selger inneholder høye nivåer av akrylamid, som er et giftig og kreftframkallende stoff.

Ettersom akrylamid er klassifisert som kreftframkallende i delstaten, må selskapene bruke advarselsetiketter på produktene, hevder organisasjonen. De viser til en lovparagraf som krever advarsler på produkter som inneholder skadelige kjemikalier.

Selskapene argumenterte med at nivået av stoffet er såpass lavt at det ikke er skadelig. Men dommeren fastslo at selskapene ikke har kunnet bevise dette, og ilegges dermed et påbud om å advare forbrukerne.

– Det er igjen og igjen blitt bevist at det er kaffe er en sunn drikk. Dette søksmålet har gjort narr av lovparagrafen, forvirret forbrukerne og ikke gjort noe for å bedre folkehelsen, sier USAs nasjonale kaffeorganisasjon (NCA).

Starbucks og 90 andre virksomheter har inntil 10. april på seg å anke avgjørelsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!