Ny lov om overvåkning vedtatt i USA

Uten at retten har godkjent det på forhånd, kan kommunikasjon mellom amerikanere og utlendinger overvåkes for å bekjempe terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush vant en etterlengtet seier da Kongressen lørdag kveld vedtok å utvide muligheten for å avlytte kommunikasjon fra mistenkelige utenlandske personer. Den samme loven ble vedtatt i Senatet fredag, melder nyhetsbyrået AP.

Loven åpner for å avlytte telefonsamtaler, e-post og annen type kommunikasjon som kommer fra land utenfor USA, men som går gjennom amerikanske kommunikasjonssentraler. I henhold til loven kan avlyttingen skje uten at retten har godkjent det på forhånd.

– Mike McConnell, sjefen for den  nasjonale etterretningsorganisasjonen, har forsikret meg om at denne loven gir ham det han trenger for å fortsette å beskytte landet, derfor vil jeg undertegne loven så snart den kommer på pulten min, uttalte en fornøyd president etter at resultatet var klart.

Presset på for ny lov

Bush beskriver loven som en del av terrorbekjempelsen, men loven er ikke begrenset til terrormistenkte og kan nå over andre områder også. Borgerrettighetsgrupper har allerede kommet med innvendinger mot loven, som de mener går for langt, ved at den åpner for at myndighetene kan overvåke amerikanske borgere som kommuniserer med personer i andre land uten at det er godkjent av retten på forhånd.

Hvis den amerikanske statsborgeren er hovedgrunnen for at overvåkningen foregår, er det imidlertid påbudt å ha rettens godkjennelse på forhånd.

Etter terrorangrepene 11.september 2001 har denne typen overvåkning vært godtatt fordi Bush mente krigen unnskyldte overvåkning uten rettens godkjennelse, ifølge Reuters. I januar ble overvåkningsprogrammet satt under vurdering av retten som godkjenner overvåkning i enkelttilfeller.

På grunn av en uttalelse fra denne retten nylig som begrenset overvåkningsbyråers rett til nettopp å overvåke denne typen kommunikasjon, mente administrasjonen den nye loven måtte bli godkjent raskt.

FIKK GJENNOM OMSTRIDT LOV: President George W. Bush befalte for noen dager siden Kongressen om å komme til et vedtak om den omstridte utvidelsen av loven om overvåkning i USA. Lørdag kveld amerikansk tid vedtok Kongressen den nye loven, som gir fullmakt til å granske kommunikasjon mellom amerikanske statsborgere og mistenkte utenlandske statsborgere. Foto: Jim Young/Reuters/Scanpix
FIKK GJENNOM OMSTRIDT LOV: President George W. Bush befalte for noen dager siden Kongressen om å komme til et vedtak om den omstridte utvidelsen av loven om overvåkning i USA. Lørdag kveld amerikansk tid vedtok Kongressen den nye loven, som gir fullmakt til å granske kommunikasjon mellom amerikanske statsborgere og mistenkte utenlandske statsborgere. Foto: Jim Young/Reuters/Scanpix Vis mer

– Etter månedsvis med arbeid for Republikanerne i Representantenes hus, har Kongressen endelig tettet terroristenes smutthull i overvåkningsloven – og Amerika vil bli tryggere etter dette, uttalte minoritetsleder i Representantenes Hus, John Boehner.

Demokratene godtok kompromiss

I første omgang må loven fornyes av kongressen om seks måneder, selv om Bush-administrasjonen ønsket å gjøre loven permanent. Demokratene ønsket egentlig å kreve at avlyttingen bare kunne finne sted dersom den var godkjent av retten. De måtte imidlertid gi seg da Bush lovte å nedlegge veto mot en slik lov, og det ble klart at de ikke ville få flertall.

– Denne loven vil gi justisministeren mulighet til å overvåke hvem som helst, når som helst uten at retten har vært involvert, uten at noen andre sjekker det opp, protesterte Demokratenes representant Zoe Lofgren under debatten rundt loven, og mente den strider mot grunnloven.

Demokratene har imidlertid fått gjennomslag for en annen innvending; hvis det skal settes i gang overvåkning, må både etterretningssjefen og justisministeren godkjenne det, ikke bare justisministeren. Justisminister Alberto Gonzales er for tiden i hardt vær i forhold til sin tidligere håndtering av overvåkningsprogrammet i landet. Sentrale kongressmedlemmer har anklaget Gonzales for falsk forklaring i forhold til sin rolle i gjennomføringen av overvåkningsprogrammet, som i lang tid etter 11. september var hemmelig.

Gonzales er blant annet blitt anklaget for å ha presset den alvorlig syke tidligere justisministeren John Ashcroft til å godkjenne detaljer i presidentens den gang hemmelige overvåkningsprogram i 2004.

Det er brakt på det rene at Bush også tidligere har avlyttet egne borgere på amerikansk jord uten rettsgodkjenning i hvert enkelt tilfelle, så lenge den andre parten var mistenkt for tilkytning til Al-Qaida. Men overvåkningen som tidligere har vært hemmelig, og som ingen har full oversikt over rekkevidden av, blir nå mer formalisert med den nye loven.

Ny lov om overvåkning vedtatt i USA
ANTI-TERRORTEAMET: Fra venstre justisminister Alberto Gonzales, visepresident Dick Cheney, president George W. Bush og etterretningssjef Mike McConnell. Alle ivrer for utvidede fullmakter for overvåkningsprogrammet.
OMSTRIDT JUSTISMINISTER: Alberto Gonzales har hatt mange kontroverser med Kongressen. Demokratene i kongressen har fått gjennom at overvåkningen i henhold til den nye loven må være godkjent av både justisministeren og etterretningssjefen, ikke bare justisministeren.
MÅ GODKJENNE OVERVÅKNING: Sjefen for det amerikanske etterretningsbyrået NSA.