Ny lov pålegger sexovergripere å opplyse om overgrepet, utseende og dom på Facebook

Fra 1. august vil seksualovergripere i Louisiana risikere opptil ti år samfunnsstraff samt bøter for å bryte den nye loven.

SKAL OPPLYSE:  Seksualovergripere er allerede utestengt fra Facebook, men nå vil de også bli bøtelagt av delstaten Louisiana dersom de likevel velger å være registrert på nettstedet uten å opplyse om den kriminelle handlingen de er dømt for. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SKAL OPPLYSE: Seksualovergripere er allerede utestengt fra Facebook, men nå vil de også bli bøtelagt av delstaten Louisiana dersom de likevel velger å være registrert på nettstedet uten å opplyse om den kriminelle handlingen de er dømt for. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Voldtektsmenn og pedofile i delstaten Louisiana i USA må snart opplyse om sin kriminelle status på Facebook og andre sosiale nettverks-sider. Ifølge forfatterne bak loven er den det første av sitt slag i landet, melder CNN.

Loven vil tre i kraft 1. august, og kommer måneder etter at delstaten la ned forbud mot at visse registrerte seksualforbrytere kunne bruke sosiale nettsteder.

På Louisiana politidistrikts nettside kan du sjøl søke etter dømte seksualovergripere. Ifølge Fellesskap mot seksuelle overgrep har hver femte kvinne og hver tiende mann opplevd seksuelle overgrep før fylte 18 år. Rundt 80 prosent av overgrep begås av menn.

Straffes hardt Vedkommende «skal på sin profil på nettsamfunnet indikere at han er en voldtektsmann eller barnemisbruker, og han skal inkludere en forklaring av handlingen han ble dømt for, juryens begrunnelse og en beskrivelse av sitt utseende... og hans bostedsadresse», heter det i den nye loven.

Dersom de kriminelle ikke følger den nye loven risikerer de samfunnsstraff i en periode mellom to og ti år uten prøvetillatelse, samt en bot opp til 5900 kroner.

Andre gang loven brytes kan den kriminelle få samfunnsstraff mellom fem og 20 år uten prøvetillatelse, og en bot opp mot 17 700 kroner.

I mars i fjor annonserte Europol at de har rullet opp «verdens største nettverk» av barneovergripere. Etterforskningen hadde pågått i tre år og i juli i 2010 fikk Kripos oversendt 34 norske IP-adresser, som de ikke kunne gjøre noe med.

Utestenger voldtektsmenn Ifølge politidistriktet i Louisiana er 45 prosent av seksualovergrepsofrene under 12 år gamle. 75 prosent av ofrene kjenner overgriperen. Sexovergripere bor i både de rikeste og de fattigste nabolagene, og mer enn halvparten av alle voldtekter og seksulle misbruk skjer under 1,6 kilometer fra offerets hjem.

Det er estimert at alle adresser har minst en overgriper under 1,6 kilometer unna huset sitt.

I årevis har nettsteder som Facebook og MySpace fjernet sex-overgripere fra sine nettsamfunn. Facebook ønsker den nye Louisiana-loven velkommen, selv om den ikke vil påvirke Facebook-sidene direkte.

- I våre vedtekter har vi allerede utestengt seksualforbrytere fra å bruke Facebook. Vi tar sikkerheten til våre brukere, spesielt de mange unge som er på Facebook, svært alvorlig, uttalte selskapet til CNN.

Må informere naboer Den nye loven ble undertegnet av den republikanske guvernøren i Louisiana, Bobby Jindal, tidligere denne måneden. Loven er et tillegg til loven om at overgripere må informere naboer og skoledistriktet de bor i, om sine kriminelle handlinger.

Republikaneren og to-barns faren Jeff Thompson fra Bossier by forklarer at den nye loven er designet for å avdekke eventuelle unnasnikere på nettet.

- Dette er et verktøy for påtalemyndighetene, sier Thompson.

Uønsket på nett Flere delstater i USA krever fra før at personer som har begått denne type kriminalitet må oppgi sine e-post-informasjon, internettadresser eller profilnavn på nettsamfunns-sider eller andre nettsider, ifølge CNN.

I fjor ønsket også delstaten å forby voldtektsmenn og pedofile å være på internett i det hele tatt, men den føderale domstolen fant loven for omfattende og nektet delstaten å innføre regelverket. 

FORNØYD:  Den nye loven ble undertegnet av den republikanske guvernøren i Louisiana, Bobby Jindal, tidligere denne måneden. Loven er et tillegg til loven om at overgripere må informere naboer og skoledistriktet de bor i, om sine kriminelle handlinger. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
FORNØYD: Den nye loven ble undertegnet av den republikanske guvernøren i Louisiana, Bobby Jindal, tidligere denne måneden. Loven er et tillegg til loven om at overgripere må informere naboer og skoledistriktet de bor i, om sine kriminelle handlinger. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer