Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Midlertidig ansatt:

Ny lov skal gi offentlig ansatte jobb innen tre år. Henrik (46) har jobbet i 15 år som midlertidig ansatt

Offentlig sektor har dobbelt så mange midlertidige ansatte som det private. Nå skal en ny lov gjøre det vanskeligere for staten å ha ansatte gående i midlertidige stillinger i årevis. 

EKSTREMT TILFELLE: Forsker Henrik H. Svensen har vært midlertidig ansatt ved Universitetet i Oslo i 15 år. Han tviler på at lovendringen vil gi store endringer for forskere. Foto: Jørn H Moen
EKSTREMT TILFELLE: Forsker Henrik H. Svensen har vært midlertidig ansatt ved Universitetet i Oslo i 15 år. Han tviler på at lovendringen vil gi store endringer for forskere. Foto: Jørn H Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det svinger litt. Av og til tenker jeg at jeg er heldig som får lov til å jobbe med ting jeg synes er spennende, jeg leder en gruppe og har en ganske fri stilling. Men i det siste har jeg tenkt mye på å slutte, sier Henrik H. Svensen.

I 15 år har han forsket på klimaendringer i fortiden ved Universitetet i Oslo. Han fikk professorkompetanse i 2009, og sitter i ledergruppen ved et av ti såkalte Sentre for fremragende forskning. (SFF). Men fast jobb har han ikke fått.

NY LOV: Torbjørn Røe Isaksen og Jan Tore Sanners nye lov skal få ned bruken av midlertidige ansettelser i staten. Foto: Jørn H. Moen 
NY LOV: Torbjørn Røe Isaksen og Jan Tore Sanners nye lov skal få ned bruken av midlertidige ansettelser i staten. Foto: Jørn H. Moen  Vis mer

- Nå har jeg en stilling som varer 5-6 år til. Da legges senteret ned slik det er med alle SFF-sentrene. Hvis det ikke dukker opp en fast stilling som jeg kan søke på ganske snart, får jeg heller gjøre noe annet. Jeg har ikke lyst til å ende opp i tidlig 50-årene, demotivert og uten jobb. Da tenker jeg at jeg heller får slutte så raskt som mulig, mens jeg ennå har energi til å gjøre noe nytt, sier Svensen.

Strammer inn

Selv om hans tilfelle er ekstremt, er han representativ for sektoren han jobber i.

Mens bare 7 prosent er midlertidig ansatt i det private, er tallet 16 prosent i offentlig sektor.

I universitets- og høyskolesektoren er hele 18 prosent ansatt i midlertidige stillinger.

Det ønsker regjeringen å gjøre noe med. De legger nå fram en lovendring som skal stramme inn på bruken av midlertidige ansettelser i staten.

- Det vi gjør er egentlig å tilpasse oss bruken av midlertidig ansettelser til privat sektor. Det betyr en ganske kraftig innstramning. Vi ønsker at dette også skal være et konkurransefortrinn. Vi er opptatt av å skape en statlig sektor som både rekrutterer, utvikler og beholder de viktigste medarbeiderne. Da må også bruken av midlertidige ansettelser ned, sier Jan Tore Sanner.

En ny lov kalt «Ansatt i staten» sendes over til Stortinget før påske. Den skal erstatte dagens tjenestemannslov, og gjøre reglene for privat og offentlig sektor likere hverandre.

Fast stilling etter tre år

Regjeringen vil blant annet redusere tiden du kan gå i midlertidig ansettelse før du har rett til fast stilling fra dagens fire år til tre år.

- Det er tre år i det private og det er ingen grunn til at man skal kunne gå fire år i staten, sier Sanner.

Også reglene for når midlertidig ansettelse er tillatt strammes inn.

Midlertidige ansettelser skal begrenses til tilfeller der arbeidet er av midlertidig karakter som i vikariater, utdanningsstillinger som stipendiater og post.doc-stillinger, og for ansettelse inntil seks måneder ved uforutsette behov, ifølge det nye lovforslaget .

I tillegg innføres det en lovbestemt plikt til at arbeidsgivere og de ansattes representanter skal drøfte midlertidig ansettelse i virksomheten.

At regjeringen nå forsøker å få ned bruken av midlertidig ansettelser innebærer ikke et retningsskifte, er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opptatt av å få fram.

- Høyres standpunkt har hele tiden vært at vi ønsker at det skal bli en likere regulering i staten og i det private. Det innebærer både noen oppmykninger i det private, men også noen innstramninger i det offentlige. Det er ikke slik at Høyre plutselig går inn for å få ned antallet midlertidig ansatte i staten, det har vært vår mening hele tiden, sier han.

Verstingsektor

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, tar forbehold om at han ikke har sett lovforslaget i sin helhet, men mener det ser bra ut for sine medlemmer.

- Universitet- og høyskolesektoren har lenge vært en versting i bruken av midlertidige stillinger. Med denne lovendringen forventer vi at institusjonene rydder opp, sier han.

- Slik det ser ut, vil fast tilsettelse være hovedregelen. Det er i så fall et veldig viktig gjennomslag for Forskerforbundet. Vi er veldig fornøyd med at dette har ført fram og at lovverket i offentlig sektor harmoniseres opp mot arbeidsmiljøloven, sier han.

Forsker Henrik H. Svensen har derimot liten tro på at lovendringene vil gi store endringer ved Universitetet.

- Det er bare et begrenset antall faste stillinger her. Instituttet sliter med økonomien som alle andre. Jeg tror ikke det plutselig blir masse nye stillinger, de må komme fra et sted, sier Svensen.

Han frykter mange nå i stedet vil oppleve at de ikke får fornyet sine engasjement når det nærmer seg fristen for at universitetene plikter å tilby faste ansettelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!