Ny maktallianse

Lederne i Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har startet et samarbeid med tanke på å være et samlet alternativ ved stortingsvalget i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne høsten har SV-leder Kristin Halvorsen, Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg og Senterparti-leder Odd Roger Enoksen hatt en rekke samtaler seg imellom om hvordan de skal få sentrum/venstre-alternativet på beina, skriver Dagsavisen.

Foreløpig har de ikke møttes alle tre samtidig for å legge strategier. Samarbeidet er fortsatt i en tidlig fase, understreker partilederne.

Felles dokument

De åpner for at de vil lage et felles dokument eller program foran neste stortingsvalg.

- Det er naturlig at det blir et felles dokument før valget hvor verdiplattformen til de tre partiene blir synliggjort, mener Odd Roger Enoksen.

- Vi vil prøve å ta felles initiativ på områder hvor vi er enige og ha valget 2005 som siktemål for å kunne danne en regjering, sier Enoksen.

Jens Stoltenberg understreker at det ikke er lagt noen konkret strategi.

- Det kan tenkes at vi går til valg som ulike partier, men forplikter oss til å ta ansvar for en politikk basert på våre programmer. Da vil styrkeforholdet etter valget være avgjørende for partienes innflytelse. Den andre varianten er at vi utarbeider mer omfattende felles punkter eller programformuleringer, sier han.

Seks nye punkter

SV-leder Kristin Halvorsen skisserer seks punkter som hun mener bør ligge i bunnen for den nye alliansen.

- Vi må mobilisere folk til et stort romslig solidaritetsprosjekt. Velgerne vil vite hva vi inviterer dem til å være med på, sier Halvorsen.

De seks punktene gjelder kunnskap og kompetanseheving på alle plan i samfunnet, miljø, mer politisk styring over økonomien, utjevning, internasjonal selvstendighet og «Det gode liv». Det siste innebærer blant annet et mindre brutalt arbeidsliv.

- Sjefen skal juble når kvinner kommer og sier de er gravide, i stedet for å henge med geipen. Vi må også ha et arbeidsliv som gjør at folk varer lengre, sier Halvorsen.

Stoltenberg sier at han mener de tre partiene også bør finne sammen i forbindelse med kommunevalget til høsten, men sier at det ikke vil gå ut noe sentralt direktiv om dette.

NTB