Ny maktkamp i rottereiret

BERGEN: Terje Søviknes' tragedie og fall åpner for ny maktkamp i det politiske rottereiret Hordaland Frp. En rekke lokallagsledere vil forlange både et nytt årsmøte og et nytt nominasjonsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen sier rett ut at de ikke vil drive valgkamp for partiet sitt dersom ikke kravene blir innfridd.

- Styret i Hordaland Frp får ikke oss til å drive valgkamp for ei liste hvor Terje Søviknes opprinnelig var på topp og resten er hans disipler, sier formann Kjell Einar Nilsen i Odda Fremskrittsparti.

Han er «ubegripelig forbanna» på Carl I. Hagen, Siv Jensen og den nyvalgte fylkespartilederen, samt en rekke andre partikamerater i Hordaland.

For Nilsen er det en selvfølge at Terje Søviknes' fall må føre til nytt nominasjonsmøte og årsmøte i Hordaland Frp. Ellers...

Stor støtte

Og Nilsen har støtte fra mange lokallag. I Samnanger, Sveio, Tysnes, Ulvik og Kvam øyner man muligheter for revansj i kampen om fylkeslaget, som de ble feid ut av på årsmøtet nylig.

- Et nytt årsmøte og et nytt nominasjonsmøte er helt nødvendig, sier også formann Trygve Viken i Jondal Frp. Han peker på at nominasjonslista til stortingsvalget egentlig ble diktert av Søviknes og Carl I. Hagen - en forutsetning som nå er foreldet: Nå rykker bergenseren Arne Sortevik opp fra sin 2. plass.

Fremskrittspartiet er så absolutt ingen søndagsskole. Men Hordaland Frp likner ofte mest på et rottereir: Der finnes det langt større grupper av bygdetullinger og reaksjonært grums enn noe annet sted i landet. Hordaland har da også landets største Frp-fylkeslag, både relativt og målt i antall medlemmer.

For tida er Jan Koløy fra Sæbøvik på Halsnøy i Sunnhordland leder, eller formann, som det heter i Fremskritts-kretser. Egentlig skulle Sigrunn Sangolt Natås fortsatt etter årsmøtet forrige uke, men hun ble vraket midt i perioden og skulle ekskluderes - da de nye makthaverne i helga fikk annet å tenke på: Terje Søviknes' fall fra den lokale tronen. Nå er Natås taus.

Utgrupper

Den nye formannen Koløy var blant dem som i går anbefalte Terje Søviknes å trekke seg som toppkandidat til Stortinget. Et råd Søviknes ble tvunget til å følge. Dermed kan et nytt kapittel i det tilsynelatende evigvarende vestlandsrabalderet føyes inn i historiebøkene.

Fremskrittspartiet har alltid stått særdeles sterkt i Hordaland. Med unntak av perioden 1977- 81 har fylkespartiet alltid vært representert på Stortinget. Men det har også hatt ry på seg for å være et slags Norges svar på Bayern, hvor politiske utgrupper trives: Her har Pensjonistpartiet solid rotfeste, her står RV sterkt og her fikk professor Harald Trefall grobunn for sitt Fedrelandsparti.

Og her har Carl I. Hagen aldri hatt full kontroll over fylkespartiet. Resultatet har vært utallige episoder, eksklusjoner, suspensjoner, krangler og påstander om misligheter.

- Fem ganger er jeg blitt truet på livet de siste fire ukene, hevder Frp-medlem Lars Kristian Helming. Som har arbeidet med å registrere seksuell trakassering og overgrep i Frp. I dag møter han til vitneavhør hos politiet i det som er kjent som Søviknes-saken.

Og Hordalands-partiets nye sterke mann, Arne Sortevik, var suspendert for seks- sju år siden. Vel inne i varmen igjen ble han for to år siden kjeppjaget ut av den fete kommunalrådsstolen av sin egen partigruppe i Bergen. Sorteviks fremste opponent den gang, Karin Ståhl Woldseth, er i dag hans medspiller - og nr. 3 på nominasjonslista til Stortinget.

Allianser og lojalitet skifter.

Det har også Terje Søviknes fått føle på kroppen de siste døgnene.