Ny måling: 77% liker navnet

Mette-Marits farmor og kongelige tradisjoner var viktig for valg av navn på landets nye prinsesse. Folk støtter beslutningen. Over tre av fire nordmenn jubler for Ingrid Alexandra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene av MMI's undersøkelse viser at det norske folk støtter helhjertet opp om valg av prinsessens navn. 77 prosent synes navnet er positivt. Sven O. Høibys mor het Ingrid og kong Olavs mormor hadde prinsessens andre navn Alexandra. Både Alexandra og Ingrid har tradisjoner i de nordiske kongehusene.

- Vi kan trygt si at Norge jubler for Ingrid Alexandra. Navnet slår virkelig an og det kan skyldes at det er både moderne og har tradisjonelle røtter, sier Håkon Kavli i MMI.

Kvinner mest fornøyde

Resultatene er basert på 975 automatiske telefonintervjuer i et representativt utvalg av befolkningen. Målingen er i sin helhet tatt opp i går. De oppringte ble spurt om de reagerte positivt, negativt eller om de ikke hadde noen formening om navnet Ingrid Alexandra. Mens hele 81 prosent av landets kvinner liker navnet er norske menn mer skeptiske.

Yngre minst positive

- Menn synes tydeligvis ikke navnet klinger like bra som landets kvinner, men også denne gruppa er jo overveldende positiv, fastslår Kavli, som påpeker at alder og hvor i landet man kommer fra har innvirkning på hvordan navnevalget har slått an.

De yngste har vært vanskeligst å engasjere og er mest negative til navnet. Av de spurte i gruppa 15-24 år var 18 prosent negativ, mens 20 prosent ikke hadde noen formening om navnet. Mest positive er de mellom 40-59 år. Der er hele 84 prosent tilhengere av navnet. Også blant de over 60 er fire av fem støttende til Ingrid Alexandra.

- Det er en ganske tydelig tendens blant de yngste at de engasjerer seg mindre i denne prosessen. Et stort flertall er like fullt positive til navnet. Engasjementet for Ingrid Alexandra ser ut til å være større blant de over 40, sier Kavli.

Regionalt er Oslo-beboerne mest negative til navnet. «Bare» 69 prosent positive, 14 prosent negative, mens 17 prosent ikke mener noe. Kavli er mer overrasket over at folk på Sør-Vestlandet er mer kjølig enn resten av landet.

- Det er ingenting som tilsier at denne regionen skulle være mindre positiv enn Østlandet og Nord-Norge. Det er vanskelig å gi noe årsak til denne forskjellen, sier han.

Engasjementet er naturligvis aller minst blant landets tilhengere av republikk, men også i denne gruppa er det et klart flertall som støtter opp om Ingrid Alexandra.

- At over 50 prosent av republikanerne er positive til navnet er vel bare med på å understreke at nærmest hele landet trykker navnet til sitt bryst, sier Håkon Kavli.