Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny måling: Årets beste for Arbeiderpartiet

Med 37,8 prosent gjør Ap sin beste måling i 2016. Regjeringspartiene går tilbake, mens samarbeidspartiene holder stand.

ØKER: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan konstatere at Høyre går tilbake og Ap går fram på Ipsos' desembermåling. Foto: Terje Pedersen / NTB Ccanpix
ØKER: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan konstatere at Høyre går tilbake og Ap går fram på Ipsos' desembermåling. Foto: Terje Pedersen / NTB Ccanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV kommer under sperregrensa, men takket være Aps rekordmåling og 6,8 prosent for Senterpartiet får de rødgrønne flertall på Ipsos' desembermåling for Dagbladet.

Høyre går tilbake fra 24,8 prosent i november til 23,3 prosent nå, mens regjeringspartner Frp går tilbake fra 14,1 prosent i forrige måned til 13,0 prosent.

Lang valgkamp

- Målingen viser at det er flertall for en ny regjering. Høyre og Frp går tilbake, og Ap går tydelig fram. Det gir en fin inngang på den lange valgkampen hvor vi skal slåss for flere arbeidsplasser og vekst, sier Aps nestleder Hadia Tajik til Dagbladet.

Høyres nestleder Bent Høie mener valgresultatet fra 2013, 26,8 prosent, er innen rekkevidde.

- Dette er ikke godt nok, men et godt utgangspunkt for valgkampen. Det har vært en turbulent høst. Vår jobb framover er å få fram at vi har fått ned sykehuskøene, fått bedre resultater i skolen og gjør det enklere å skape nye arbeidsplasser, sier Høie.

image: Ny måling: Årets beste for Arbeiderpartiet

Bred enighet

Valgforsker Bernt Aardal understreker at ingen av endringene i målingen er statistisk signifikante, men at de likevel viser et mønster.

- Ap ligger nå på flere målinger på øvre halvdel av 30-tallet, på flere ligger de tett opp til 38-39 prosent. Det virker som det er bred enighet om at de ligger bra an. Gjennomsnittet for Ap på de målingene som har kommet til nå i desember, er 36 prosent, sier Aardal.

Når det gjelder Frp, ligger målingen omtrent på gjennomsnittet av meningsmålingene.

- Vi ligger stabilt mellom 13 og 16,5 prosent på de siste målingene. Det synes jeg er ganske imponerende etter hva vi har vært gjennom i høst. Jeg gleder meg til valgkampen og har fryktelig god tro denne gangen, sier Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp.

Overraskende

Både KrF og Venstre holder seg over sperregrensa på denne målingen med henholdsvis 4, 8 prosent og 4,0 prosent.

- Det interessante i denne og flere av de andre målingene er at man ikke kan se særlig tydelige endringer etter budsjettrunden. Det kan være overraskende siden det har vært så mye oppmerksomhet og turbulens kunne en tenkt seg at det ville ført til bevegelse, sier Bernt Aardal.

Venstre var nede på 2,7 prosent på Norfaktas måling for Nationen og Klassekampen, mens de andre målingene har hatt partiet på 4-tallet.

-Det illustrerer at det ikke er så lurt å legge veldig mye vekt på enkeltmålinger. Denne målingen og andre målinger tyder på at Venstre ikke har tapt mye på budsjettrunden, sier Aardal.

Optimistisk Grande

- Vår oppgave nå blir å fortelle Venstres velgere alt vi har oppnådd i budsjettavtalen. De vil se at det er mye som er positivt. Jeg er optimistisk med tanke på valget til høsten, sier Venstre-leder Trine Skei Grande

Dagbladets måling er tatt opp litt senere enn Nordfaktas. På spørsmål om det kan bety at budsjettavtalen dermed har sunket mer inn hos velgerne, svarer valgforsker Bernt Aardal:

- Det er klart det kan ha roet seg, hvis man tar opp en måling den dagen det stormer, kan det gi utslag. Men det kan også være tilfeldige målinger, som ikke skyldes noe annet enn tilfeldigheter, sier Aardal.

Høy lojalitet

Både Ap og Sp gjør det for øyeblikket svært godt hos tidligere velgere.

- Ap har en god posisjon og de befester den. Men egentlig er det bare en svak trend. Det er lett å se for seg at denne kan snu mange ganger før valget. SV ligger her under sperregrensa, da vil Ap ha problemer med å stable på beina et regjeringsgrunnlag, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!