Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny måling: Blåblå jubel, mens Ap faller

Avstanden mellom regjeringspartiene er mer enn halvert siden stortingsvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen kan juble over nok en god meningsmåling. I Dagbladets ferske partibarometer får partiet en oppslutning på 16,9 prosent.

Dette er en ikke-signifikant tilbakegang på 0,6 prosentpoeng fra rekordmålingen forrige måned, da Frp fosset fram til 17,5 prosent - fra 10,1 prosent måneden før.

- Dette viser at den forrige målingen ikke bare var et blaff, men at det har etablert seg et mønster. For Frp's del er det god grunn til å være fornøyde. De har styrket sin posisjon i forhold til Høyre og er ikke lenger noen juniorpartner i regjeringen, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

Mindre gap Høyre går fram med 0,9 prosentpoeng i denne målingen, til en oppslutning på 20,9 prosent. Dermed er det fire prosentpoeng som skiller de to regjeringspartiene. Til sammenlikning var denne avstanden ti prosentpoeng i resultatet fra stortingsvalget i 2013.

Ser vi tilbake til en av Frp's bunnoteringer - i mars i år - var det hele 13,6 prosentpoeng som skilte de to partiene.

- Først og fremst er vi opptatt av hvordan Frp utvikler seg, men vi har et veldig godt og nært samarbeid med vår regjeringspartner, og jeg mener vi i samarbeid har gjennomført viktig og riktig politikk, hvor Frps velgere også kan kjenne seg igjen i det vi har lovet, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Stor inspirasjon Hun påpeker at det er hyggelig med gode meningsmålinger, men at det i bunn og grunn bare er valgresultatet som teller.

- Dette er en stor inspirasjon for alle i Frp, men vi vet at vi må jobbe knallhardt hver eneste dag for å beholde tilliten til velgerne, sier Jensen.

MENINGSMÅLING: Dette er resultatet fra Dagbladets ferske partibarometer. Grafikk: Kjell-Erik Berg / Dagbladet
MENINGSMÅLING: Dette er resultatet fra Dagbladets ferske partibarometer. Grafikk: Kjell-Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Hun mener de gode meningsmålingene hovedsaklig skyldes to ting: Gode gjennomslag i statsbudsjettet og flyktningkrisa.

- Jeg tror velgerne vet utmerket godt at dette er en utfordring det kommer til å ta lang tid å løse, men at vi kommer til å gjøre alt vi kan for å få kontroll, sier Jensen.

- Høyre er limet Statsminister Erna Solberg (H) synes ikke det er merkelig at Frp har høy oppslutning i høst.

- Akkurat nå står begrensning av innvandringen veldig i fokus. Det er en sak Frp har vært sterke på. Men politikken regjeringen fører på dette området, er jo felles for Høyre og Frp, sier hun.

- Høyre har også fått mye gjennomslag for sin asyl- og integreringspolitikk. Vi må bare bli flinkere til å snakke om det også, og slåss for våre saker. Det som er klart, er at Høyre er limet på den borgerlige siden. Hvis limet ikke er sterkt nok, blir det vanskelig med en borgerlig regjering.

MDG kraftig fram Et annet parti som gjør det bra i denne målingen, er Miljøpartiet de Grønne (MDG). De får sin høyeste oppslutning hittil, på hele 5,4 prosent.

SV, derimot, ser ut til å ha stabilisert seg på et veldig lavt nivå, og ligger under sperregrensa på 3,6 prosent.

Senterpartiet gjør det også godt i denne målingen, fram til 7,6 (+1,4). Venstre får 4,0 (-0,5) og KrF 4,5 (+0,1). Arbeiderpartiet er fortsatt største parti, med en oppslutning på 34 prosent (-2,1).

- Godt utgangspunkt - Vi ligger midt på 30-tallet. Det er et høyt nivå for Ap. I en høst hvor veldig mye politikk er skjøvet i bakgrunnen av en flyktningestrøm som har tatt all oppmerksomhet, oppsummerer jeg at i forhold til velgerne, lyktes vi med det som var vår hovedoppgave. Vi fikk det beste kommunevalget for Ap på 30 år. Vi har fått 205 ordførere, og vi har makta i Oslo, Bergen og en rekke andre storbyuer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Med bakgrunn i at flyktningspørsmålet har dominert i høst, er et Ap på 34 prosent et godt utgangspunkt for tiden framover. Målingene bekrefter også det valget viste, at det borgerlige flertallet ikke er der lenger. Det er i alle fall et veldig åpent terreng nå. Et annet flertall er mulig, sier Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media