Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny måling: Kraftig trøkk for Ap

Nå er det rødgrønne regjeringsalternativet så vidt i flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap får nemlig en kraftig trøkk på MMIs politiske barometer for april.

Partiet går tilbake med 4,6 prosentpoeng. Frp går mest fram og får 20,8 prosent oppslutning.

Carl I. Hagen tror nedgangen til Ap kan skyldes kritikken mot LO-samarbeidet etter Ap-landsmøtet for noen uker siden.

Den forklaringen går ikke Jens Stoltenberg god for. Han tar imidlertid tallene på alvor. Målingen gir Ap, SV og Sp et samlet mandat-tall på 85 som minst mulig majoritet i Stortinget, som ved høstens valg består av 169 representanter.

-  Dette er et varsku om at ingenting er avgjort. Det er små marginer. Hardt arbeid og full mobilisering må til for å vinne, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

De rødgrønnes flertall på en serie meningsmålinger i vinter er skjørt. Det er også grunn til å minne om usikkerheten som er knyttet til SV.

Partiets oppslutning er vanligvis lavere ved valg enn i meningsmålinger.Samtidig viser MMIs aprilmåling hvor stor betydning det vil kunne få for mandatfordelingen og regjeringsspørsmålet hvisVenstre kommer over sperregrensa.

-  Når de rødgrønne så vidt klarer flertall i denne målingen, skyldes det utelukkende at Venstre klatrer over sperregrensa. Det har jeg ingen tro på., sier Carl I. Hagen.

Aps stigende kurve, som toppet seg med 32 prosent oppslutning på MMI-barometeret i mars, har fått en knekk. I forhold til mars avgir partiet velgere først og fremst til Frp. I tillegg har uvanlig mange Ap-velgere plassert seg på gjerdet. Ved forrige måling hadde Ap stor oppslutning fra såkalte hjemmesittere. Andelen er denne gang betydelig redusert og lever opp til sitt ry som det mest troløse element i alle målinger. Selv om tilbakegangen også kan ses som en korreksjon i forhold til den høye oppslutningen på ettervinteren, er det naturlig å peke på at partiet har tapt velgere på «samrøret» med LO.

-  Vi har hatt fire målinger siden landsmøtet: På to har vi gått fram, en på stedet hvil og nå en tilbake. Derfor har jeg vanskelig for å tolke hva som er årsaken til tilbakegangen i denne. Jeg kan ikke se at LO-debatten gjør utslag siden Høyre ikke går fram, sier Stoltenberg.

<B>I MOTVIND:</B> Jens Stoltenberg.
Hele Norges coronakart